(Laura Mor –CR) La Facultat de Teologia i l'Abadia de Montserrat acolliran de dijous 16 a dissabte 18 el IV Congrés Litúrgic de Montserrat, coincidint amb el centenari del I Congrés de 1915. És la convocatòria conjunta del pare abat i dels bisbes catalans per subratllar la importància de la litúrgia a casa nostra i analitzar els principals desafiaments en la reforma d'aquest camp. Les conclusions de les jornades tindran ressò internacional en el marc del Congrés Internacional de Litúrgia que es farà lloc a Roma el mes de maig.
“Tota reflexió sobre la vida litúrgica que faci Catalunya com a Església local és una aportació a la vida de l'Església universal”. Per a Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i president del Pontifici Institut Litúrgic de Roma, té valor el mateix fet de reunir-se, cinquanta anys després del Concili Vaticà II, per tornar a posar sobre la taula la litúrgia “entenent que és un element important malgrat les dificultats”.
Piqué forma part de l'equip coordinador del congrés i assegura que, tot i que no pretén ser un “congrés històric”, sí que tindrà un caire commemoratiu perquè coincideix amb els cent anys de la celebració del Primer Congrés Litúrgic de Montserrat, el 1915. El degà de la facultat de Teologia, Armand Puig, ha posat en context aquesta fita històrica en el marc del moviment de renovació de la litúrgia. A grans trets, els estudiosos valoren aquell primer congrés pel caràcter innovador de les seves propostes, entre les que s'hi trobava la formació dels laics en la vida litúrgica, l'ús de la llengua vernacle en les celebracions, la difusió del cant o, fins i tot, l'obertura de la litúrgia al camp de la pedagogia. Temes plantejats cinquanta anys abans del la reforma litúrgica del Vaticà II.
“El repte és viure la vida cristiana”
Segons Jordi-Agustí, encara hi ha camp per córrer en l'aplicació de les propostes d'aquest moviment renovador. És el cas, diu, de “la vivència de la litúrgia de les hores, que es pot viure en monestirs i centres de culte, però que encara està per aplicar en parròquies i centres de cultes”. Serà un dels temes que també abordarà el congrés litúrgic de Roma. Aquest monjo de Montserrat és molt conscient que les actuals tecnologies de la comunicació poden facilitar “una nova dimensió del llenguatge litúrgic” i que “no es tracta de subratllar una individualitat, sinó la possibilitat d'una comunió molt més àmplia”, afegeix Piqué.
També reconeix que “vivim moments molt contradictoris” i posa com exemple “la gran explosió de fenòmens de pietat popular” que es viuen per Setmana Santa. Per als promotors del Congrés, “la vida litúrgica és tant o més important”. Piqué considera que “es parla molt del problema de la transmissió del llenguatge litúrgic, però en realitat es tracta de la transmissió de la vivència cristiana”. “El repte com a tal és viure la vida cristiana, que s'alimenta i es viu en la litúrgia” i hi afegeix que “alguns pares deien que sense vida litúrgica no hi ha caritat”.
El Congrés de fa cent anys va ser un dels primers congressos pròpiament litúrgic dins de l'anomenat Moviment Litúrgic. I en molts aspectes s'anticipà al Concili Vaticà II, que cinquanta anys més tard confirmaria les seves propostes. De totes elles, Jordi-Agustí Piqué, diu que una de les menys conegudes va ser la intervenció de l'escola de la pedagoga italiana Maria Montessori, “per tal d'obrir el camp del a pedagogia a la litúrgia, sobretot als nens”. Un llenguatge, el de la pedagogia i el de la participació que, segons Piqué, “ja van ser volguts per Pius X” i que conformen un seguit d'elements que han marcat Montserrat durant el segle XX.
Un Congrés amb ressò internacional
El quart congrés consistirà en dos dies de treball a la Facultat de Teologia i finalitzarà dissabte a Montserrat amb una conferència de l'arquebisbe president del Comitè Pontifici per als Congressos Eucarístics Internacionals, Piero Marini, i la celebració de l'eucaristia a la Basílica de Santa Maria. L'equip coordinador del congrés l'han conformat el degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig; el monjo Jordi-Agustí Piqué; el director de l'Institut Superior de Litúrgia, Jaume Gonzàlez; el president del Centre de Pastoral Litúrgica, Jaume Fontbona; i mossèn Joan Baburés, delegat de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia.
Pel que fa al desè Congrés Internacional de Litúrgia, se celebrarà a posteriori, del 6 al 8 de maig, i servirà per presentar-hi les conclusions del treball fet a Montserrat. Serà en el marc d'una sessió commemorativa del centenari del primer congrés i comptarà amb l'abat Soler, que presidirà l'acte.