Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR) Què cal tenir en compte quan es prepara una eucaristia per a nens i nenes, com rellegir els llibres dels profetes a la llum de la pastoral juvenil o aprendre el sentit de llegir per a missa i millorar aquest servei comunitari són algunes de les propostes formatives del Centre de Pastoral Litúrgica. Amb vocació de servir les diòcesis de parla catalana i castellana, aquesta entitat promou l'aprofundiment en la litúrgia, tant des del punt de vista acadèmic com de la creació de materials de suport als agents que dinamitzen les celebracions.

L'actual president del CPL, el teòleg i biblista Jaume Fontbona, considera que "per exercir el baptisme" els cristians són cridats a "ser protagonistes" de la litúrgia i que aquesta participació "demana formació". Concretament, diu que "per ser-ne protagonistes és important ser conscients del que fem, com hi estem, com ho vivim, com ho interioritzem".

En aquesta entrevista a CatalunyaReligió.cat, Fontbona fa un esquema de com ha evolucionat el paper dels rituals que el cristianisme ha adoptat al llarg del temps per poder celebrar i compartir la mateixa fe de les primeres comunitats de creients. I considera que "és interessant que la litúrgia vagi mantenint els gestos i paraules que ens connecten amb l'evangeli de l'Església primitiva".

Des d'una interpretació fidel al Concili Vaticà II, el CPL proposa una litúrgia que pugui adaptar-se als llenguatges de cada temps, sense perdre de vista allò que més va culpir la comunitat de creients d'ara fa dos mil anys: el relat de la mort i resurrecció de Jesús. "En el fons, el misteri pasqual és el que celebra i expressa la litúrgia", sintetitza Fontbona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.