Pasar al contenido principal
Autories
beatificacio-tort-clauselles-00
Fotografia: A. Codinach | Arquebisbat de Barcelona.
Galeria d'imatges

Gaietà Clausellas i Antoni Tort han estat beatificats aquest matí a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, amb la presència de més de 1.500 fidels procedents, principalment, de les diòcesis de Barcelona i Terrassa, i un bon nombre de preveres, diaques i seminaristes d’ambdós territoris diocesans. L’acte ha estat presidit pel cardenal Marcello Semeraro, prefecte del Dicasteri dels Sants i representant del Sant Pare. Han concelebrat el nunci apostòlic, Bernardito Auza; l'arquebisbe de Barcelona i el cardenal Joan Josep Omella; i el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau. També han participat de la celebració l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas i el bisbe de Girona, fra Octavi Vilà.

Quant a autoritats civils, hi han assistit el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; l’inspector general de l’Exèrcit, el tinent general Manuel Busquier; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; l’alcaldessa de Monistrol de Montserrat, Núria Carreras, i el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Ramon Bassas, entre d’altres.

Durant l'homilia, el cardenal Marcello Semeraro ha ressaltat la vida de caritat i fidelitat cristiana fins a la mort de Clausellas i Tort. Semeraro ha posat en relleu com tots dos han seguit l’exemple del Bon Samarità, dedicant-se als més necessitats: Clausellas, amb humilitat i servei als pobres, i Tort, cuidant malalts i protegint l’Eucaristia amb valentia.

El cardenal ha recordat les paraules de l'Evangeli de Joan: “Si el gra de blat no mor, queda sol; però si mor, dona molt de fruit”, per subratllar que la vida només esdevé fecunda quan es dona als altres. També ha remarcat que els màrtirs van entendre que seguir Crist significa deixar-se guiar per Déu, encara que això comporti sacrificis extrems. El cardenal Marcello Semeraro ha afegit que “la vida només té sentit si es dona als altres, com van els dos màrtirs”. A més, Semeraro ha citat sant Agustí i sant Gregori de Nissa, reafirmant que imitar Jesús implica viure en amor i servei. Ha conclòs l’homilia exhortant els fidels a seguir l’exemple dels beats, confiant que aquest camí de lliurament ens condueix a la casa del Pare.

“L’Església de Déu que pelegrina a Barcelona i a Terrassa donen gràcies al Papa Francesc, per la beatificació d’aquests màrtirs que van vessar la seva sang en defensa de la fe” 

Un cop començada la Missa, s’ha iniciat el ritu de la beatificació, durant el qual el bisbe de Terrassa ha sol·licitat oficialment la beatificació dels dos màrtirs. A continuació, Eduardo Pirei, secretari general i canceller del Bisbat de Terrassa, i Josep M. Blanquet, responsable de l’Oficina de les Causes dels Sants de l’Arquebisbat de Barcelona, han repassat les vides dels dos Servents de Déu que han estat declarats beats.

Després, el cardenal Semeraro ha llegit en llatí la Carta Apostòlica del papa Francesc, on s'inscriuen al Llibre dels Beats els venerables Gaietà, prevere, i Antoni, laic. Tot seguit, s’han presentat les relíquies dels nous beats i s’ha dedicat un moment a la pregària. El cardenal Omella ha expressat l’agraïment al Sant Pare per aquesta beatificació.

Abans de concloure la celebració, el cardenal Joan Josep Omella ha dirigit unes paraules en nom de l’Arquebisbat de Barcelona i el Bisbat de Terrassa, agraint al Papa la Carta Apostòlica que certifica aquestes beatificacions. Ha afirmat: “L’Església de Déu que pelegrina a Barcelona i a Terrassa, unida als familiars dels màrtirs i a tota l’assemblea, dona gràcies al successor de l’Apòstol Sant Pere, Sa Santedat el Papa Francesc, per la beatificació d’aquests màrtirs que van vessar la seva sang en defensa de la fe”. Finalment, després de la benedicció, el cor i l’assemblea han cantat el Virolai, posant fi a una jornada de gran joia per les diòcesis de Terrassa i Barcelona.

Clausellas i Tort

Gaietà Clausellas va néixer a Sabadell el 1863, i va ser sacerdot exemplar, destacat pel seu zel apostòlic i dedicació als pobres i malalts. Va servir en diverses parròquies i, des de 1916, com a capellà de les Germanetes dels Avis Desemparats a Sabadell. Va morir màrtir el 14 d’agost de 1936 durant la Guerra Civil, i les seves restes reposen a l’església de Sant Fèlix de Sabadell.

Antoni Tort i Reixachs, nascut el 1895 a Monistrol de Montserrat, va ser un espòs i pare exemplar, destacat per la seva profunda fe i obres de caritat. Argenter especialitzat en objectes litúrgics, va viure una intensa devoció eucarística i un ferm compromís amb els més necessitats. Durant la persecució religiosa de 1936, va protegir al Bisbe de Barcelona, el seu secretari i a quatre religioses a casa seva. Detingut pels milicians, va defensar l’Eucaristia amb valentia i va ser assassinat el 3 de desembre de 1936, testimoniant la seva fe fins a la mort.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.