Pasar al contenido principal

El papa Francesc ha publicat el darrer 25 d’octubre l’encíclica Dilexit nos (Ens ha estimat). Les primeres aproximacions a l’encíclica la defineixen com una diàfana expressió de l’espiritualitat de Francesc i un document bàsic per a conèixer a fons el que ha estat fins ara el seu pontificat.

Dilexit nos té com a subtítol: Carta encíclica sobre l’amor humà i diví del Cor de Jesucrist. Francesc no defuig l’atenció davant el trasbals i la confusió que sembla imperar en el mon modern i esperona els cristians, i tota persona que vulgui llegir el document papal, a tornar a l’element central i unificador de l’ésser humà: el cor. Anar cap al cor per a trobar-hi el cor de Jesucrist, això és, l’amor de Déu.

Francesc, quan es va referir fa uns mesos l’encíclica, va avançar que cal trobar el cor de Jesucrist per “meditar sobre aspectes de l’amor del Senyor que il·luminin el camí de la renovació eclesial; però també que diguin quelcom significatiu a un mon que sembla haver perdut el cor.”

Va ser santa Maria Margarida Alacoque que va rebre l’any 1673 la missió de difondre a tots els homes i dones l’amor de Jesucrist per la humanitat, especialment per tots els pecadors. No sense patir les incomprensions de la gent que li era més propera i ser acusada d’il·luminisme per la mentalitat racionalista i anticlerical de l’època, la santa hi dedicà tota la vida fins que va néixer la festa del Sagrat Cor de Jesús. 

Els papes Pius XII i Benet XVI destacaren la importància del Sagrat Cor com a font de salvació per al mon modern, i la seva centralitat en la veritable espiritualitat cristiana respectivament. Després d’això, Francesc ha posat en relleu la solemnitat del Sagrat Cor de Jesús vinculant-lo directament amb la missió dels sacerdots. L’any 2016 va voler cloure el Jubileu dels sacerdots el mateix dia del Sagrat Cor de Jesús. 

Francesc ha publicat, amb Dilexit nos, quatre encícliques: Lumen fidei (2013) sobre la llum de la fe; Laudato si (2015) per fer atenció a la cura de la creació, de la casa comuna; i Fratelli tutti (2020), sobre la necessitat de la fraternitat social. Amb Dilexit nos el Papa fa una nova crida a la humanitat per tal que aquesta s’apropi a la misericòrdia de Déu, implicant-se i comprometent-se amb l’altre des de la proximitat, des del cor.

L’Encíclica que ha publicat Francesc l’any 2024 ha de conduir els cristians a fer la seva aportació a la humanització de la societat. Per a tal fi, cal redescobrir en el cor de Déu la font d’amor inesgotable. Només d’aquesta manera els homes i les dones del nostre segle seran capaços de defugir tota insensibilitat o manca de voluntat de cercar una solució a les situacions que cal resoldre. 

Si el papa Francesc s’ha definit més d’una vegada com “un pecador salvat per l’amor de Déu” no és d’estranyar que ens orienti al coneixement de l’amor humà i diví del Cor de Jesucrist com a mitjà per a una veritable conversió. Esperem que la lectura meditada de Delexit nos ens hi condueixi individualment i col·lectivament. 

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.