Al cor de la capital del Pallars Jussà s’hi amaga el Casal Manyanet, la casa natal del trempolí més universal: Sant Josep Manyanet. Des de fa anys és un museu que ajuda a explicar el carisma i obra d’aquest sant català que va néixer el 1833, va ser beatificat el 1984 i canonitzat el 2004. Inspirador de la construcció del temple de la Sagrada Família i fundador dels Fills de la Sagrada Família i de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, avui la seva obra bressolada a Tremp està estesa per tot el món.
Els inicis del Casal
A Tremp, els Fills de la Sagrada Família regentaven l’escola Sant Josep fundada pel pare Manyanet fins que principalment per mancances d’espai i de les condicions necessàries, la Congregació va haver de tancar-la. ‘Malgrat el tancament de l’escola, vam creure que la Congregació havia de mantenir una presència a Tremp, i per això vam voler fer el Casal Manyanet’ explica Josep Maria Blanquet, superior general de la Congregació entre 1981 i 1993 i un dels grans estudiosos de Josep Manyanet. Amb aquest objectiu es va comprar la casa natal del fundador als familiars que encara hi vivien i es va obrir el primer museu a finals dels anys 70 del segle passat. Més endavant es compraria la casa veïna per ampliar l’edifici i disposar així dels espais expositius necessaris que avui coneixem.
Un projecte col·laboratiu amb l’administració
L’any 2011 el Casal Manyanet es va inaugurar solemnement tal com és avui dia després d’unes grans obres d’ampliació i museïtzació. La singularitat de l’espai des de llavors és que l’edifici -propietat de la Congregació- acull les dependències de l’Oficina jove de la comarca, que treballa per oferir serveis pels més joves de la ciutat i comarca.
Gestionada pel Consell comarcal, el personal de l’oficina és qui s’encarrega -amb gran simpatia- de l’obertura, acollida i atenció de qui visita el Casal, que és d’entrada lliure i gratuïta. Alhora, una part de les estances de la casa que no estan museïtzades serveixen per dur a terme els serveis propis de l’oficina. ‘Aquesta col·laboració amb l’oficina jove ens va semblar que entrava dins del nostre carisma’ exposa Josep Maria Blanquet. D’aquesta manera, la col·laboració entre el Consell Comarcal i la Congregació permet que la casa estigui oberta i visitable de dilluns a dissabte i alhora, el Consell disposa d’uns espais al centre de Tremp destinats als més joves.
Cinc plantes que expliquen la vida i obra de Josep Manyanet
La finalitat del Casal és donar a conèixer la vida i obra del fundador ja des del seu naixement entre aquelles mateixes parets. Per aquest motiu, la casa és una barreja d’espais històrics i d’altres que recreats o amb el fil conductor del Fundador, permeten transcórrer pel pensament, obra i vida de Josep Manyanet.
Es pot visitar la cuina familiar i el celler, que mostra una curiosa col·lecció d’eines i miniatures del boter Mariano Mir. S’hi veuen les habitacions de la casa, l’arbre genealògic familiar i una sala dedicada a la conca de Tremp i als seus orígens geològics.
La segona planta mostra la cambra on va néixer Josep Manyanet amb una explicació de les seves etapes formatives fins a arribar a ser ordenat capellà. Mentre que la tercera planta, sota el lema ‘Fer un Natzaret de cada llar’ es ressalta la seva tasca evangelitzadora. Un oratori, diferents objectes del fundador així com alguns mobles fets per ell -el pare Manyanet tenia unes grans habilitats artesanes, especialment amb la fusta- es reparteixen per bona part de la casa donant a conèixer també les dues congregacions que va fundar.
El beat Ramon Oromí, inspirador del museu
Ramon Oromí i Sullà va ser consultor general de la congregació durant l’etapa de la Guerra Civil. Durant la seva vida va salvar una part important del patrimoni moral i material del pare Manyanet i de l’Institut i va ser autor de la primera biografia de Josep Manyanet. Oromí va ser assassinat a Montcada i Reixach el 1937 amb una vintena de membres de la Congregació. L’any 2013, el papa Francesc el va proclamar beat amb els altres religiosos també assassinats, la història dels quals es pot conèixer en una de les sales del Casal.
Connexió amb la basílica de Valldeflors
La casa, a la que s’hi accedeix pel carrer Peresall número 3, té sortida en un dels angles de la plaça de l’església de Tremp i des de totes les plantes hi predomina la visió del campanar de la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors, on Manyanet va ser batejat. En una capella lateral hi ha un altar dedicat al Sant amb una relíquia i el relleu de la Sagrada Família de l’escultor Josep Llimona emmarcat per un disseny d’Antoni Gaudí. L’arquitecte català més universal que faria realitat el somni de bastir un temple dedicat a Jesús, Josep i Maria, projectant de Barcelona al món la idea que va començar al bell mig de Tremp: una Sagrada Família de Natzaret a cada llar.