Pasar al contenido principal
MM
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Col·legi d'Economistes de Catalunya
Adreça (carrer i número)
Pl. Gal·la Placídia, 32
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Albada Editorial - Col·legi d'Economistes de Catalunya
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Presentació del llibre 'El mercat no té moral', de Mathieu Detchessahar

Conversa entre Oriol Amat i Joan Fontrodona
  • Oriol Amat és catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la UPF
  • Joan Fontrodona pertany a la Càtedra CaixaBank de Sostenibilitat i Impacte Social i director del Center for Business in Society de l'IESE

El mercat no té moral. Propostes per salvar la política.

Mathieu Detchessahar proposa idees per formular una alternativa al poder immoderat de la lògica econòmica i mercantil. El mercat no té moral tracta dels valors que cal preservar i d’allò que els amenaça. Tracta de les coses que no es compren i que la mercantilització corromp. Té cura de no proposar un model i el mèrit de mostrar el perill de deixar que el mercat decideixi el nostre estil de vida. El mercat no té moral documenta la paradoxa liberal: exaltar l’individu per doblegar-lo millor als imperatius de la rendibilitat. “La societat de mercat ha buidat l’espai públic democràtic de contingut polític i moral per fer-lo reaparèixer a l’espai privat, jeràrquic i no-democràtic de les empreses”. Aquest assaig proposa refer la política per resoldre els desafiaments de l’extraordinari dinamisme dels mercats, que no és una fatalitat inexorable. Podem reparar els vincles socials, reconstruir el bens comuns i alliberar de l’explotació la terra i les persones que hi viuen. Podem restablir un home emancipat, que el mateix John Locke descrivia com “amo i propietari de la pròpia persona, de totes les seves accions i de tot el seu treball”.

Detchessahar, Mathieu

Mathieu Detchessahar (1971) es profesor del Instituto de Economía y Gestión de la Universidad de Nantes. Es especialista en teoría de las organizaciones, cambio organizativo y gestión de la salud laboral, tanto por sus estudios como por sus trabajos de consultoría y formación en los sectores de banca y seguros, industria, salud y servicios sociales e infraestructuras. Entre otras empresas, ha colaborado con Crédit-Agricole y Groupama, Airbus, Peugeot SA, France Telecom o GlaxoSmithKline. Es miembro fundador del Grupo de Investigación Empresarial y Antropología Cristiana. Su último libro es La Nation, chemin del universal? Sortir de l’impasse post-nationale (Desclée de Brouwer, 2022), donde muestra cómo, lejos del cosmopolitismo naíf y de la exaltación idólatra, la nación responde a las necesidades y anhelos de los hombres.