Pasar al contenido principal
Propostes electorals en matèria educativa
Propostes electorals en matèria educativa

S’acosta la jornada electoral del dia 12 de maig. Com ja sabeu, dins del context preelectoral, les entitats representatives de les titularitats del sector organitzaren el proppassat 24 d’abril, i amb la presència de més de 300 representants de les direccions de les escoles, un debat electoral sobre educació en el que van participar les formacions Socialistes i Units per Avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts+, VOX, Comuns Sumar i Partit Popular. Van tenir ocasió de posicionar-se sobre el nostre manifestEscola d’iniciativa social, Acords per al futur i els seus quatre punts programàtics: 1. Gratuïtat de l’ensenyament per complir el pacte contra la segregació escolar; 2. Incrementar les plantilles: A. Incrementar les plantilles docents als centres d’iniciativa social en la mateixa proporció que els centres públics. B. Dotar els centres concertats d’alta i molt alta complexitat del personal que els pertoquen pel seu nivell de vulnerabilitat; 3. Garantir els recursos suficients per a una escola inclusiva: A. Que tot l’alumnat vulnerable rebi el finançament necessari per la seva escolarització. B. Dotar d’aules d’acollida i suports d’atenció a l’educació inclusiva de manera anàloga als centres públics i 4. Desenvolupar i donar suport al servei d’educació de Catalunya. Podeu recuperar la informació i el debat des del FECC Informa 941, de 29 d’abril.

Fem ara un altre pas recollint les propostes electorals que, en matèria educativa, fan als seus programes electorals les formacions que actualment tenen representació parlamentària. Són, per ordre alfabètic, Ciutadans, Comuns/Sumar, Candidatura d’Unitat Popular, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya, Puigdemont per Catalunya/Junts i Vox. Hem recopilat literalment aquest conjunt de compromisos i proposicions, que us presentem en un document annex. Al mateix document us facilitem els enllaços per tal de que hi accediu als programes electorals íntegres.

L’aspecte educatiu és prou ampli com per a què els partits puguin abordar una gran diversitat de temes, que són tractats de forma extensa en alguns casos, o més sumàriament en d’altres. Per aquest motiu, hem elaborat un resum dels aspectes que considerem substancials per al sector: el dret d’elecció de centre, el finançament, la programació educativa, el tractament a la diversitat...  En el document que adjuntem encapçalem el recull del programa educatiu de cada partit amb les ‘idees clau’ d’aquests aspectes esmentats, tal i com les tracten els partits, i que també us indiquem en aquest mateix FECC Informa.

Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya afirmem que la nostra actuació és conforme amb la Doctrina Social de l’Església i és fidel a l’arrelament al país que aquesta mateixa doctrina assenyala com a bon camí. Sense abandonar aquests principis, però conscient de la pluralitat que representa, l’Escola Cristiana de Catalunya, més enllà de les qüestions relatives a l’educació, no ha de prendre més partit que no sigui en pro de la democràcia. Davant els conflictes o dilemes polítics, la primacia ètica és per a la voluntat popular, lliurement i democràticament expressada, per sobre de cap mecanisme de força o coacció, ni que estigui emparat legalment. També considerem que l’exercici del vot amb plena llibertat és un dret irrenunciable i no podem ni volem pretendre orientar el sentit del vot que, de manera lliure i personal, s’exerceix. Però pensem alhora que és positiu que, quan fem aquest exercici, siguem prou conscients del que representa una opció o una altra quan a les cambres legislatives i a l’acció de Govern pertoqui defensar els nostres drets i els nostres interessos com a ciutadans, com a sector i com a país.

Us animem a que consulteu les propostes electorals educatives. També a què en feu difusió de la informació que us presentem i que, en la mesura del possible, prengueu i feu prendre consciència  a la comunitat educativa, als cercles propers a l’escola i al públic en general, del grau de defensa o d’envestida que les formacions en fan de l’escola concertada, del Servei d’Educació de Catalunya i, en definitiva, de la llibertat d’ensenyament.

Veure les propostes electorals educatives.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.