Pasar al contenido principal
JM
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ La Central del Raval
Adreça (carrer i número)
Carrer d'Elisabets, 6
Telèfon
935 504 614
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Acadèmia La Central
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Juliana Morell: el misteri del Paranimf, amb Georgina Rabassó

Data d'inici 6.2.2024

Data de fi 27.2.2024

Horari 19h a 20:30h

Lloc La Central del Raval / Virtual

Preus 60 € (4 sessions)

Dades adicionals Els dimarts, 6, 13, 20 i 27 de febrer

INSCRIU-TE

El nom de Juliana Morell (Barcelona, 1594 – Avinyó, França, 1653) s’inscriu en una de les arcuacions cegues del Saló dels Il·lustres del Paranimf de la Universitat de Barcelona. Hi apareix com a representant del saber femení i, paradoxalment, és pràcticament desconeguda. Per què, de totes les dones possibles, es va escollir Juliana Morell per ocupar aquest lloc? Aquest serà un dels misteris a desvetllar en aquest curs monogràfic, dedicat a donar a conèixer una figura, un pensament i una obra mai abans aprofundides. La història de Juliana és la cerca a contracorrent d’un espai propi, entre el mon i el claustre, entre el temps i l’eternitat. Morell, autora travessada per les contradiccions del barroc, flueix orgànicament entre el racionalisme cartesià i la mística eròtica teresiana. A més de ser la primera doctora en filosofia de la història, parlava llengües molt diverses i va destacar per la seva contribució en l’àmbit de la lògica i la retòrica, dos pilars fonamentals en la gènesi de la presència de les dones en l’espai públic.

Programa

1. Túnica de vellut blau, barret i plomall – 6 de febrer
La vida de la Juliana Morell està ben documentada en els passatges autobiogràfics conservats i a les tres biografies escrites per persones del seu entorn monàstic. A partir de la recerca realitzada en arxius i biblioteques de Barcelona i Avinyó, les ciutats que emmarquen els principals esdeveniments de la seva vida, ha sortit a la llum el seu llegat ric i complex. Veurem en quins aspectes la vida de Juliana, en constant tensió amb els interessos del seu pare, juga un paper rellevant en la seva escriptura i el seu pensament.

2. Trama i ordit: l’art d’argumentar – 13 de febrer
Des del primer tractat de lògica escrit per Aristòtil al segle IV a.n.e., van haver de passar segles fins a trobar els primers textos conservats sobre aquesta matèria escrits per dones. Malgrat que les tesis orals “en lògica i moral” de Juliana Morell estan perdudes actualment, indiquen una afinitat amb el racionalisme de tall cartesià. Aquesta sessió situarà a l’autora en el context genealògic de les dones en la lògica abans de la contemporaneïtat.

3. El bes agredolç entre el temps i l’eternitat – 20 de febrer
El binomi filosòfic més desenvolupat en la reflexió de Juliana Morell és la dialèctica amorosa entre el temps i l’eternitat. Algunes idees de fons de la seva concepció tracta de quina manera una dona pas i alhora anul·la l’altra, de quina manera podem viure a cavall del temps i de l’eternitat, en una mena d’asincronia emocional. Déu etern és present i viu en l’ésser humà en cada moment, mai no l’abandona, afirma Juliana en pensar sobre la vida temporal i finita.

4. Icona (deconstruïda) de l’erudició femenina – 27 de febrer
La història i l’efígie de Juliana Morell van circular arreu d’Europa a partir de 1606. Anomenada “la desena Musa” pels seus coetanis, amb 12 anys va passar de ser una noia desconeguda a representar la saviesa i l’erudició femenines. En aquesta sessió analitzarem com la figura de Juliana Morell es converteix en una icona, per tal de desvelar les múltiples capes de significat que s’amaguen rere les diferents recepcions de Morell al llarg dels segles.

Rabassó, Georgina

És doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona i investigadora del Seminari Filosofia i Gènere, i d’ADHUC—Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la UB. Dirigeix el projecte de recerca El llegat oblidat de Juliana Morell, finançat per la Fundació Mir-Puig, i la seva recerca se centra en la recuperació del pensament de les filòsofes de l’edat mitjana a la primera modernitat. En particular, tracta temes de cosmologia, dialèctica i eròtica, i el concepte d’imaginació científica. Ha realitzat estades de recerca a les universitats de Harvard, Berlin, Friburg, Tier i Porto, entre d’altres. És autora de “La cosmología onírica, filosófica y política de Christine de Pizan” (2022), “Medieval Women Reasoners: On Dialectics” (2022), “Filosofe / pensatrici. Mettere in discussione il canone” (amb Rosa Rius Gatell, 2021), “Diotima de Mantinea: eròtica i filosofia en la tradició del pensament femení” (2020), “Atención, contemplación, vacío. Iris Murdoch, lectora de Simone Weil” (2016) i “El cielo y la tierra en el Hortus deliciarum de Herrada de Hohenbourg” (2013). Ha publicat el llibre L’univers vivent d’Hildegarda de Bingen: perspectives filosòfiques (Premi Rafael Patxot i Jubert, 2018) i ha coeditat Spaces of Knowledge. Four Dimensions of Medieval Thought (2014).

Bibliografia

Funcionament

  • El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
  • La professora durà a terme la classe des de La Central del Raval i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
  • Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió.
  • La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
  • 24h abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom.
  • El curs no es gravarà i haurà de seguir-se en l'horari estipulat.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual

  • Aforament presencial: 30 persones.
  • Aforament virtual: 50 persones.
  • Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
  • L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places presencials, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment.
  • El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció

  • Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
  • Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
  • Si el curs disposa de format virtual, les claus d'accés s'enviaran 24 h abans de l'inici de la primera sessió.
  • Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
  • La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Curs en català

Correu electrònic
academia@lacentral.com