Vatican News El papa Francesc no ha pogut ser a la XXVIIIa Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (COP 28), que se celebra aquests dies a Dubai, tal com estava previst a causa de la seva grip. Tot i això, no ha perdut l'oportunitat de fer arribar el seu discurs, que ha pronunciat el secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin. En el seu discurs, el Papa ha instat als líders mundials a no "ajornar més l'acció" i "elaborar respostes concretes i cohesionades per al benestar de la casa comuna i les generacions futures". Una d'aquestes accions, ha proposat, ha de ser "fer un fons global amb els diners que es destinen a armament".
En un missatge contundent, el Papa ha demanat als assistents de la COP 8 que la presència del vaticà serveix per recordar-los que “la destrucció del medi ambient és una ofensa contra Déu". "Un pecat que posa en gran perill tots els éssers humans, especialment els més vulnerables entre nosaltres i que amenaça de desencadenar un conflicte entre generacions”, ha dit. Per al pontífex, el canvi climàtic és "una qüestió social, global i íntimament relacionada amb la dignitat de la vida humana".
"Estem treballant per una cultura de la vida o una cultura de la mort?", s'ha preguntat Parolin traslladant el missatge del papa Francesc als assistents. A tots ells, els ha demanat "triar la vida i el futur". La Santa Seu també ha recordat que la humanitat "ha de reconèixer els seus límits amb humilitat i coratge".
En el discurs del Papa, Parolin també ha destacat la importància dels més vulnerables i com aquest és el col·lectiu que més rep els efectes dramàtics del canvi climàtic. Ha parlat de la desforestació, la fam, la inseguretat hídrica i alimentària o la immigració forçada.
El cardenal també s'ha referit a les guerres com unes qüestions que no permeten desenvolupar les accions mediambientals. "Quants recursos s'estan malgastant en armament en lloc de a la nostra casa comuna?", ha dit. I ha proposat: "Amb els diners gastats en armes i altres despeses militars, establim un fons global que finalment pugui acabar amb la fam". Amb tot, el Papa ha subratllat el compromís de l'Església catòlica per dur a terme totes les accions en contra el canvi climàtic.
"Que aquesta COP sigui un punt d'inflexió, demostrant una voluntat política clara i tangible que pot conduir a una acceleració decisiva de la transició ecològica". És el desig del Papa per la trobada dels líders mundials que va exigir amb una súplica: "Anem endavant i no tornem enrere". Els ha demanat fomentar la “bona política” perquè que “si des de dalt surt un exemple de concreció i cohesió, això beneficiarà la base, on molta gent, sobretot els joves, ja es dediquen a cuidar la nostra casa comuna”.
Missatges i declaracions pels assistents a la COP
Al llarg d'aquests primers dies de la COP 28, el Papa s'ha sumat a la declaració dels representants de diferents confessions reunits a Dubai que reclama un major compromís de polítics, governs i empreses per accelerar la transició energètica sense "deixar enrere" ningú.
El Papa també ha enviat un videomissatge per fer-se present a la reunió en què demana a les religions que treballin juntes per la pau i el clima.