Andrea Tornielli / Vatican News “L'atac a Israel va ser inhumà, però la legítima defensa no pot afectar civils”. El cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat del Vaticà, sis dies després de l'atemptat terrorista de Hamas a Israel, rellança la crida del papa Francesc per a l'alliberament de tots els ostatges en mans de Hamas. Parolin demana proporcionalitat a la legítima defensa d'Israel, expressa la seva preocupació per les víctimes civils dels bombardejos de Gaza i reitera que, malgrat el que està succeint, perquè una pau sigui veritablement justa cal arribar a la solució dels dos Estats "que permeti a palestins i israelians viure un al costat de l'altre, en pau i seguretat".
Encara hi ha marge per evitar el pitjor?
L'atemptat terrorista perpetrat per Hamàs i altres milícies dissabte passat contra milers d'israelians que es disposaven a celebrar el dia de Simjat Torà, al final de la setmana de la festa de Sucot, és inhumà. La Santa Seu expressa la seva tota i ferma condemna. A més, estem angoixats pels homes, dones, nens i ancians que són ostatges a Gaza. Expressem la nostra proximitat a les famílies afectades, majoritàriament jueves, resem per elles, pels que encara estan en estat de xoc, pels ferits. És necessari recuperar el sentit de la raó, abandonar la lògica cega de l'odi i rebutjar la violència com a solució. Els agredits tenen dret a defensar-se, però la defensa legítima ha de respectar també el paràmetre de la proporcionalitat. No sé quin marge hi ha per al diàleg entre Israel i la milícia de Hamàs, però si n'hi ha, i esperem que n'hi hagi, cal buscar-lo immediatament i sense demora. Això per evitar més vessament de sang, com passa a Gaza, on hi ha moltes víctimes civils innocents com a conseqüència dels atacs de l'exèrcit israelià.
En quins termes avui s'expressa l'exigència de justícia per a les dues parts en conflicte?
La pau només es pot construir sobre la justícia. Als llatins els agradava dir: 'Opus iustitiae pax', no hi pot haver pau entre els homes sense justícia. Em sembla que la justícia més gran possible a Terra Santa és la solució dels dos Estats, que permetria a palestins i israelians viure un al costat de l'altre, en pau i seguretat, responent a les aspiracions de la majoria. Aquesta solució, prevista per la comunitat internacional, darrerament ha semblat a alguns, a les dues parts, que ja no és factible. Per a altres, mai no ho va ser. La Santa Seu està convençuda del contrari i continua recolzant-la. Ara, però, què és el que és correcte? És just que els ostatges siguin retornats immediatament, fins i tot els que estan en poder de Hamas des dels passats conflictes. En aquest sentit, renovo amb força la vibrant crida llançada i repetida pel Papa els últims dies. És just que, en legítima defensa, Israel no posi en perill els civils palestins que viuen a Gaza. És just, indispensable diria jo, que en aquest conflicte –com en qualsevol altre– es respecti plenament el dret humanitari.
Hi ha lloc per a una iniciativa diplomàtica de la Santa Seu, semblant a l'empresa per al conflicte entre Rússia i Ucraïna?
Sí, l'alliberament dels ostatges israelians i la protecció de les vides dels innocents a Gaza són al centre del problema creat per l'atac de Hamas i la resposta de l'exèrcit israelià. Són al centre de les preocupacions de tots nosaltres, del Papa i de tota la comunitat internacional. La Santa Seu està disposada a qualsevol mediació necessària, com sempre. Mentrestant, tracta de parlar amb les instàncies els canals de les quals ja estan oberts. Tot i això, qualsevol mediació per posar fi al conflicte ha de tenir en compte una sèrie d'elements que fan que la qüestió sigui molt complexa i articulada, com la qüestió dels assentaments israelians, la seguretat i la qüestió de la ciutat de Jerusalem. Una solució es pot trobar en el diàleg directe entre palestins i israelians, encoratjat i recolzat per la comunitat internacional, encara que ara serà més difícil.
Preocupa la situació de la petita comunitat cristiana de Gaza, en perill d'extinció. Com es pot ajudar ara concretament els cristians de Terra Santa?
En primer lloc amb la pregària i la proximitat espiritual i material. Aquestes paraules meves volen ser un testimoni renovat de la proximitat afectuosa del Papa i de la Santa Seu. Els cristians són part essencial de la terra on Jesús va néixer, va viure, va morir i va ressuscitar. Ningú no pot pensar en Palestina o Israel sense la presència cristiana, que hi ha estat des del principi i estarà sempre. És cert que ara la petita comunitat catòlica de Gaza –unes 150 famílies– està patint molt. I quan pateix un membre, pateix tota l'Església, així que patim tots. Sabem que es van reunir a la parròquia. El rector no va poder tornar i roman a Betlem. Tot està immòbil, paralitzat, com a pres de la por i de la còlera. Resem pels israelians, resem pels palestins, resem pels cristians, els jueus i els musulmans.