Mari Pau Huguet i Antoni Bassas, moderats pel berguedà Carles Solà, director del programa 30 minuts de TV3, van participar dissabte 13 de maig a la llibreria Sense paraules, a Berga, en un nou acte commemoratiu del Centenari del naixement de Mn Josep M Ballarín (Barcelona 1920 – Berga 2016).
Mn Ballarín, que havia nascut a Barcelona, va formar part de la Lleva del Biberó durant la guerra civil espanyola, amb disset anys, i va ser presoner en un camp de concentració. En acabar, passà sis anys al llit a Matadepera, per guarir-se de la tuberculosi. Fou després quan decidí fer-se capellà i entrà a l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. Acabà els estudis al Seminari de Solsona d’on en va ser prefecte. Posteriorment esdevingué rector del Santuari de Queralt (Berga) durant trenta-cinc anys i vicari de Gósol fins el 2016.
Al Seminari de Solsona, els qui el tingueren de prefecte i professor ja li endevinaven una manera diferent en el tracte amb ells i en la manera com els presentava Déu i la religió. Fou el tarannà que mantingué sempre al Seminari de Solsona, a les parròquies on va ser adreçat els primers anys, i després a Queralt i a Gósol. Ballarín es referia sempre a Déu de manera desacomplexada i respectuosa a la vegada. Amb els anys Mossèn Ballarín esdevingué escriptor, al diari Avui des de la seva fundació, i, posteriorment, amb llibres com Francesco, que per Ballarín conté tot el que desenvoluparia en tota la seva obra posterior, Mossèn Tronxo, un dels llibres més venuts en llengua catalana, i Santa Maria, pa cada dia, guanyador del Premi Ramon Llull 1996, en total, una quarantena de títols publicats. A part de la seva ingent tasca com a escriptor, Ballarín esdevingué molt conegut per la seva participació en els mitjans de comunicació, ràdio i televisió, que als anys 80 i 90, sense l’existència de les xarxes socials, tenien una influència decisiva en la societat.
Mari Pau Huguet declarà a la llibreria Sense Paraules que el seu tracte amb Mn Josep M Ballarín no fou només professional, al programa Com a casa de TV3, sinó que “Va ser un amic, un pare, un tot.” La primera vegada que va anar al programa Com a casa van tenir clar que el volien fitxar i així va ser. Per Mari Pau Huguet Mn Ballarín “tenia un tarannà rebel però pacífic”.
Antoni Bassas entrevistà Mn Ballarín a Catalunya Radio moltes vegades perquè sabia que “si portaves el Ballarín a la ràdio la gent gaudia molt, l’audiència xalava”. Per Bassas “Ballarín era un savi, no només perquè havia llegit i estudiat, sinó que era un savi de la vida. Coneixia molt l’ànima humana, les coses de la vida i de la mort.” De Ballarín en destacà sobretot que no donava respostes tòpiques quan se l’entrevistava i que en certa manera la seva memòria semblava haver quedat eclipsada pel clixé que Ballarín era Mossèn Tronxo. Per Bassas, Ballarín era un home que havia patit la guerra amb disset anys i unes contradiccions que el van acompanyar sempre, això feia que moltes vegades reaccionés o respongués com ningú no s’esperava que ho fes. “Tenia una intel·ligència extraordinària i sempre que l’entrevistaves sabies que et diria alguna cosa que et podies emportar”. Bassas fou el qui l’entrevistà per darrera vegada per al diari Ara, tenia 93 anys i “amb 93 anys veies que era una persona contenta d’haver viscut”.
Carles Solà cità Ballarín en referència al pecat, “comet pecat mortal el que informa d’una cosa que una persona no ha fet, la calumnia, i li atribueix coses que no ha dit”. Solà afirmà que amb això Ballarín s’estava avançant a la denúncia de les fake news.
I fou el mateix Solà el que deixà la pregunta a parer dels entrevistats i dels nombrosos assistents a l’acte a Berga: S’ha tractat bé a Mn Ballarín als mitjans de comunicació? Per Mari Pau Huguet, després de morir no se li ha fet gairebé res. Per Bassas tampoc no hagués volgut cap tipus d’homenatge en que se’l tractés com un intel·lectual, perquè no en va exercir mai, sempre acabem trobant el capellà de poble que ell va voler ser. En aquest sentit, “l’acte que s’ha fet aquí avui és un acte que us honora per recordar-lo i tenir-lo present”.
Els actes de commemoració del centenari del naixement de Mn Josep M Ballarín se succeiran durant tot aquest any. S’ha tractat bé Mn Ballarín als mitjans de comunicació, a casa nostra i a l’Església? No és qüestió fàcil de resoldre.