Pasar al contenido principal
iqs-lideratge-femeni
Fotografia: IQS.

IQS El passat 10 de març va tenir lloc a l’Instituto Maria Santissima Bambina de Roma la presentació del llibre More Women’s Leadership for a Better World: Care as a Driver for our Common Home o Más liderazgo femenino para un mundo mejor: el cuidado como motor de nuestro hogar en común, editat per Anna Maria Tarantola, resultat de la recerca realitzada conjuntament entre la Strategic Alliance of Catholic Research Universities (SACRU) i la Fundació Centesimus Annus Pro Pontifice (FCAPP).

Aquest treball aborda la desigualtat de gènere en els llocs de lideratge globalment des d’una perspectiva internacional i multidisciplinària, arribant a centrar-se en àmbits específics com són els centres d’educació superior, les universitats, l’entorn científic, les empreses, el desenvolupament sostenible i també l’Església.

D’aquest treball, vull comentar avui dues parts: el prefaci del Sant Pare Francesc i l’apartat en el qual ha participat la Dra. Anna Berga, secretària general de l'URL.

En primer lloc, tal com diu el Sant Pare en el seu prefaci, el llibre parla de les dones, dels seus talents, habilitats i competències però també de les desigualtats, la violència i els prejudicis. La recerca que s’ha dut a terme posa de manifest les dificultats que tenen les dones per accedir a càrrecs directius en el món laboral, tot i que alhora destaca els avantatges associats que comporta la seva major presència i reconeixement per a les entitats de les quals formen part. En aquest sentit, el Sant Pare, fa al·lusió a l’harmonia que aporten les dones per lluitar contra la injustícia i la cobdícia que perjudica les persones i al medi ambient. Ens demana que treballem conjuntament per oferir la igualtat d’oportunitats a homes i dones en tots els contextos, per aconseguir una situació d’igualtat en la diversitat, estable i duradora.

En segon lloc, el capítol dedicat a les dones en el món científic i l’entorn acadèmic, del que la doctora Anna Berga n’és coautora, exposa que actualment les dones són una majoria dominant en les aules de les universitats de quasi tots els països del món i que això ha suposat un important avenç en matèria de drets humans, justícia social i progrés econòmic. Ara bé, tot i que el nombre de doctores segueix creixent en els països de l’OCDE, encara hi ha camí per recórrer per arribar a la igualtat entre homes i dones en el personal investigador, les càtedres i els òrgans de decisió de les universitats. Es parla d’infrarrepresentació i de pèrdua de talent femení a mesura que s’ascendeix en la carrera acadèmica. En aquest treball s’analitzen algunes de les principals barreres que persisteixen i segueixen generant desigualtats en l’àmbit acadèmic, com el sexisme institucionalitzat, els estereotips i les dificultats de conciliació dels mons laboral i familiar, entre altres.

Coincideixo amb el Sant Pare quan diu que si les dones poguéssim gaudir de la plena igualtat d’oportunitats, podríem contribuir substancialment al canvi per a un món de pau, inclusió, solidaritat i sostenibilitat integral.

Aquest ha de ser també el compromís personal i professional de totes les persones que formem part de la comunitat IQS.

Núria Vallmitjana, directora d’IQS Tech Transfer

Tags
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.