Pasar al contenido principal
afers-religiosos-consulta

Afers Religiosos Un eix d’actuació important en el pla de Govern actual és "visibilitzar una diversitat inclusiva a través d’un pla d’acció que inclou actuacions de coneixement, informació i difusió". Seguint aquesta línia, la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) ha dut a terme una activitat permanent d’atenció a les consultes de les entitats i de la ciutadania, una acció de servei que, segons informen, al llarg del 2022 s’ha vist incrementada un 44,47%.

Amb dades de l’any 2022 a la mà, el percentatge més alt de consultes ha estat el relatiu als procediments d’ajuts i subvencions —consultes que creixen un 348,78 % respecte del 2021—, que, juntament amb l’àmbit del registre d’entitats religioses i dels centres de culte, apleguen les consultes més habituals. Val a dir també que encara es mantenen, tot i que molt a la baixa, els interrogants sobre les mesures preventives davant la covid-19, que registren una davallada del 85,85 %.

En total, Afers Religiosos ha atès 575 peticions d’informació i assessorament

Pel que fa als emissors de les consultes, el nombre més elevat, i també el que més ha crescut, és el que prové de les entitats religioses, que s’eleva a 310 consultes i augmenta un 105,30 % respecte de l’any passat. Darrere seu, les consultes fetes per ens locals de Catalunya i particulars són les més elevades.

En total, s’han atès 575 peticions d’informació i assessorament, un 44,47 % més que l’any 2021. Les vies de recepció de consultes i atenció han estat principalment la bústia genèrica de la DGAR, el correu del personal que hi treballa i l’atenció telefònica, i també el CQS, el portal de transparència de la Generalitat SAIP, el tramitador genèric de consultes institucionals i de manera presencial. Els mesos de maig, gener i juliol, per aquest ordre, són els que han registrat més activitat d’atenció de consultes i informació.

Assistència religiosa, atenció a la infància o les festes religioses

Afers Religiosos informa i assessora sobre temes molt diversos, com la inscripció i la gestió de les entitats religioses, la diversitat de centres de culte, l’assistència religiosa en centres hospitalaris i penitenciaris, les religions i la donació d’òrgans i teixits, les obligacions de les entitats religioses en relació amb la infància o bé el calendari de festes religioses.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.