Pasar al contenido principal
blog-mcastella-els-textos

Els textos són mapes que ens guien al llarg del camí. Hi ha textos que s’ajusten a tots els àmbits geogràfics, ja que no detallen aspectes culturals o temporals. Aquests textos apunten directament la dimensió no dual o mística de l’ésser humà. Per altra banda, sovint ens trobem amb textos que s’ajusten a uns àmbits geogràfics específics i que són entenedors per persones d’una època en particular. Llavors, hem de tenir present que perquè una tradició espiritual continuï sent viva i inspiradora en el context de diferents cultures i al llarg dels temps, ha de ser capaç d’ajustar-se a la cultura receptora i a cada època en particular.

A l’hora de llegir i traduir els textos, hem de tenir sempre presents els condicionaments culturals inherents, hem de ser capaços de diferenciar el què és cultural del que és essencial. Per això, és necessari mantenir una constant relectura dels textos per destil·lar-ne el sentit ple.

Un dels condicionaments culturals que més cal tenir en compte en la relectura de textos emergeix del fet que la majoria de les religions s’han originat sota la influència d’un context sociocultural fortament patriarcal: els homes al centre i les dones, així com la natura, a la perifèria. En conseqüència, la major part de la documentació historiogràfica existent, tant occidental com oriental, està fonamentada en una visió androcèntrica. Els textos i litúrgies han estat escrits per homes i dirigits a homes; qualsevol referència a les dones sol ser com a objecte i no pas com a subjecte. Per tant, la seva visió i experiència ha estat, en gran manera, exclosa i silenciada des de sempre. A més, s’ha de tenir present que, a banda que la transmissió ha estat majoritàriament a través de llinatges masculins, el context ha estat sempre institucional i religiós, amb estructures jeràrquiques i piramidals.

¿Com podem, avui dia, preservar i contribuir a la transmissió del llegat de saviesa de les religions en les nostres societats laiques, que valoren la igualtat de gènere i que són creadores d’unes estructures socials cada vegada més horitzontals? Com fer que les tradicions espirituals continuïn sent font d’inspiració tant per als homes com per a les dones dels nostres temps?

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.