Pasar al contenido principal
presons-justicia-pau-00
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau Els vincles entre delinqüència, presó i trastorn mental són profunds i multidireccionals. Aquest és un dels resultats destacats de l'estudi La salut mental en el sistema penitenciari català. Visió de conjunt i reptes que ha presentat aquest dimecres Justícia i Pau Barcelona al Col·legi de Periodistes de Catalunya. En la roda de premsa, l'entitat ha manifestat que la majoria de les persones recluses a Catalunya pateixen problemes de salut mental.

En la presentació de l’estudi, Núria Sastre, advocada i una de les autores de l’informe, ha declarat que les penes són massa llargues i no fan la seva funció. "A més de ser deshumanitzadores, els internaments superiors a deu anys de presó tenen inevitablement un impacte molt negatiu en la salut mental", ha dit.

Roser García, també partícip en la presentació del document, en qualitat de metgessa i voluntària de presons de Justícia i Pau, ha remarcat que “el voluntariat de presons detecta que totes les persones empresonades tenen algun tipus de trastorn mental". Fins i tot els que no estan diagnosticats de cap malaltia psiquiàtrica prenen medicació. "Les persones internes estan hipermedicalitzades i hipermedicades”, ha denunciat.

“No ens podem permetre un sistema penal que sigui causant de patologiES mentalS i exclusió”

L'estudi parla de problemes com l'ansietat, les depressions, les addiccions a drogues o alcohol i els trastorns psíquics greus. El document exposa que no existeix cap mandat jurídic que obligui a una avaluació periòdica de les persones penades. Justícia i Pau també reclama que hi hagi una explicació oficial o un debat sobre per què no s'ha exclòs del sistema penitenciari les persones amb problemes de salut mental. En aquest sentit, parlen d'un possible sistema d'internament de caràcter "extrapenitenciari".

En la roda de premsa també s'ha fet referència a la manca de personal penitenciari fix i amb formació especialitzada en les unitats psiquiàtriques penitenciàries. Per a l'entitat, no es dediquen prou esforços a garantir que totes les persones internes amb aquestes patologies comptin amb una oferta de prestacions en tots els àmbits que afavoreixin al màxim la seva salut mental.

Reflexionar sobre l'atenció adequada a les persones amb problemes de salut mental

L'anàlisi exposa que les persones empresonades pateixen taxes molt importants de patologia mental, clarament superiors a les de la població en general. Per això en l’estudi es proposen un seguit de canvis i demandes. Aquestes demandes conclouen que cal un sistema jurídic que avanci decididament pel camí de l’excarceració del trastorn mental. "No ens podem permetre un sistema penal que, en lloc de contribuir al benestar social, sigui causant de patologia mental i exclusió dels qui la pateixen", manifesta l'estudi.

El propòsit principal de l'estudi és afavorir una reflexió sobre la necessitat d’una atenció adequada a les persones amb problemes de salut mental, respectuosa de la seva dignitat humana i que promogui el seu benestar i desenvolupament. El document estat elaborat per Genís Costa, Marc García, Eva Gutiérrez, Eduard Ibáñez, Laura Lao, Blanca Melloni, Andrea Roig, Núria Sastre, Tania Sueiro i Marc Viu.

Un observatori propi de drets humans

El document s’emmarca dins de la campanya Radar de Privilegi Zero, sent aquest el primer informe de privilegi zero que publica l’entitat.

Radar Privilegi 0 representa la voluntat de l’entitat de crear un observatori propi de drets humans per denunciar i fer visible tota aquella vulneració de drets que els hi arribi i, de manera paral·lela, provocar una reflexió i una sensibilització comunitària i proposar alternatives de transformació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.