Pasar al contenido principal
blanquerna-carbonell-gran
Fotografia: Blanquerna-URL.

CR Nou president de la Fundació Blanquerna, un dels centres docents fundadors de la Universitat Ramon Llull. Aquest dimecres s’ha fet públic el nomenament de Josep Maria Carbonell com a nou president que pren el relleu a Salvador Pié. Carbonell té una llarga trajectòria de compromís en diversos col·lectius eclesials, socials i polítics i fins fa uns mesos va ser degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, etapa en què va accentuar la internacionalització del centre. També va ser membre del patronat de la Fundació entre 1996 i 2013.

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha signat aquest nomenament després de rebre una terna proposada pel patronat de la Fundació. Carbonell és el primer laic que presidirà després de Salvador Pié, capellà i teòleg. Pié ha estat president durant més de 40 anys. Va ser nomenat l’1 de setembre de 1981 pel cardenal Narcís Jubany. Durant aquests anys li han renovat la confiança arquebisbes de tarannà tan diferents com els cardenals Ricard M. Carles, Lluís Martínez Sistach i Joan Josep Omella. Era l’únic càrrec rellevant que quedava a les institucions diocesanes de Barcelona nomenat pel doctor Jubany. En el seu comunicat de comiat afirma que “els nous temps requereixen nous lideratges". "Sé que el nou president comptarà amb el suport de tota la comunitat Blanquerna amb els seus equips directius respectius”, hi afegeix.

La llarga etapa de Salvador Pié com a president ha estat de creixement i consolidació de la Fundació i de recerca d’un model educatiu pioner inspirat en l’humanisme cristià. El 1981 Blanquerna comptava només amb els estudis de magisteri, i actualment, URL imparteix graus i màsters universitaris en els àmbits de la psicologia, l’educació, l’esport, la salut, la comunicació i les relacions internacionals a les seves tres facultats: la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport, la Facultat de Ciències de la Salut i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals. Des de Blanquerna, Salvador Pié també va protagonitzar la creació de la Universitat Ramon Llull el 1991, federant diversos centres de titularitat catòlica amb centres universitaris. Va ser la primera universitat d'iniciativa social a Catalunya, aprovada amb el suport unànime del Parlament. Pié continuarà la seva tasca com a rector d’una parròquia tant singular com Santa Maria del Mar de Barcelona. Tot i que està jubilat de la docència, també continua participant en nombrosos congressos i trobades teològiques internacionals.

Josep Maria Carbonell i Abelló (Barcelona, 1957) és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1979 i doctor per la Universitat Ramon Llull. El 1975 va entrar a formar part del Moviment d'Universitaris i Estudiants Cristians (MUEC) on va tenir càrrecs directius, i després va ser durant quatre anys a París secretari general del Moviment Internacional d'Estudiants Catòlics (MIEC-Pax Romana). En representació d'aquesta organització va ser Consultor d'ONG de joventut de la UNESCO.

El 1986 va ser nomenat cap de Gabinet del president de la Diputació de Barcelona fins al 1995. Ha estat membre de la Junta del CIDOB (1989-1995). També va ser diputat del PSC al Parlament de Catalunya en les legislatures 1995, 1999 i 2003. El 2004 va ser nomenat conseller i posteriorment president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). Des de 2011 a 2019 va presidir la Fundació Joan Maragall, creada per promoure el diàleg entre cristianisme i cultura. Des del 2015 és membre del Consell d'Administració d'Informació i Comunicació de Barcelona SA Spm, entitat gestora de BTV i Barcelona FM.

Carbonell també va ser un dels impulsors i fundadors de Catalunya Religió, del qual va ser copresident del Consell Editorial des de la seva creació el 2009 fins al 2018. Entre les seves publicacions és autor de El primer Poder (Mina 2008), El futur de la comunicació (UOC, 2012), Creure encara? (Viena, 2016).

Blanquerna és una fundació diocesana de l’arquebisbat de Barcelona. Va iniciar la seva activitat l’any 1948 amb l’Escola de Mestres, impulsada també per diverses congregacions religioses vinculades a l’educació.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.