El terme sànscrit per a meditació és bhavana, que prové del verb bhu, que significa “arribar a ser” o “convertir alguna cosa en una altra cosa”, per tant, implica una transformació. Quan el terme es va traduir del sànscrit al tibetà, es va utilitzar la paraula tibetana gom, que significa “desenvolupar un hàbit”, “familiaritzar-se”. Meditació es refereix, doncs, a familiaritzar-se amb el que ja som, amb la nostra veritable naturalesa, a través d'un procés de transformació interior.
Solem estar immersos en els nostres pensaments, absorts en les nostres emocions, identificats amb els nostres estats d'ànim... Però existeix una dimensió transcendent més enllà del que pensem i sentim que solem passar per alt. Una analogia famosa en el budisme és la imatge del cel i els núvols. Normalment, ens identifiquem amb els núvols que van apareixent al cel, són els nostres pensaments, relacionats amb el passat o el futur, que al seu torn es transformen en emocions. Absorts en els núvols, ni tan sols ens adonem de la seva transitorietat; passen i canvien constantment, a vegades són fràgils de color rosa, altres foscos i amenaçadors. Però nosaltres anem saltant d'un a l'altre sense crear una petita bretxa que ens permeti albirar l'espai buit i incommensurable del cel: la nostra veritable naturalesa.
Normalment, solem ser al futur o al passat, però aquest cel incommensurable, des d'on sorgeixen i s'originen tots els núvols, totes les formes, només es pot percebre al present, en l'ara i aquí. Si no ens adonem que darrere aquests núvols hi ha l'espai infinit del cel, podem deixar passar la vida sencera desaprofitant la més gran de les oportunitats que aquesta ens ofereix: l'oportunitat d'esdevenir el que realment som.