Pasar al contenido principal
papa-claret
Fotografia: Claretians.

Claretians | Ja es pot llegir en català la nova carta apostòlica del papa Francesc que té com a objectiu compartir reflexions sobre la litúrgia. Es tracta de la carta Desiderio Desideravi que l’Editorial Claret ha publicat i que tracta la dimensió fonamental per a la vida de l’Església, amb bisbes, preveres i diaques.

En la carta, el Papa deixa clara la seva intenció “d’invitar a tota l’Església a redescobrir, custodiar i viure la veritat i la força de la celebració cristiana” i demana que “s’ajudi al poble sant de Déu a beure de la font principal de l’espiritualitat cristiana, redescobrint els principis que expressa la Constitució sobre la litúrgia del Concili Vaticà II”. El Papa demana, també, abandonar les polèmiques per escoltar el que l’Esperit diu a l’Església, mantenint la comunió i l’admiració per la bellesa de la litúrgia, sota la mirada de Maria. En aquest document, el Papa invita a experimentar la bellesa de la litúrgia en un esperit de comunió amb Déu i l’Església, assumint les pròpies responsabilitats.

Desiderio Desideravi presenta, des del principi, la necessitat de la formació litúrgica. Tot el text és una crida a conèixer i experimentar què se celebra a la litúrgia. La reflexió inclou els sagraments o l’any litúrgic, tot i que el Papa se centra, especialment, en l’eucaristia, com a acte litúrgic central i a través del qual es projecta tota l’acció santificadora a través de l’Església.

El Papa assenyala tant la importància dels rituals, gestos i paraules, com la manera com s’han de realitzar, dedicant especial atenció als moments de silenci que han d’estar presents a la celebració i en l’actitud espiritual que comporten.

“La formació ens porta a comprendre i a valorar el que celebrem, per encàrrec del mateix Jesucrist” afirma Francesc. Fa una crida a tots els cristians, bisbes, diaques, persones consagrades i laics fidels, a descobrir la centralitat de la litúrgia a la vegada que la viuen.

El document està format per seixanta-cinc números i un text de sant Francesc d’Asís que apareix al final de la carta. Conté vint-i-quatre notes en les quals s’indiquen textos citats o referències de papes de l’Església, documents papals, textos litúrgics, textos de Sant Francesc d’Assís o del teòleg Romano Guardini.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.