(Animaset) El documental El Camí Ignasià s’ha projectat aquest dimecres a la Casa del Cinema a Villa Borghese, a Roma, un espai cinematogràfic de referència a la capital italiana. La Generalitat de Catalunya ha promogut aquesta presentació del Camí Ignasià. Hi ha intervingut el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi, el director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri, i el director del documental, Jordi Roigé. L’esdeveniment ha estat la primera projecció oberta al públic general, després de l’estrena que hi va haver el dimarts a la Filmoteca Vaticana amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera d’Afers Exteriors, Victòria Alsina, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el superior dels Jesuïtes, Arturo Sosa, entre altres personalitats.
Bellizzi ha destacat que l’aniversari d’enguany dels 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola a Manresa és “una ocasió única per promoure el Camí Ignasià” i n’ha assenyalat la “identitat i personalitat pròpies" i el seu aspecte tant espiritual com turístic, natural, artístic i històric. El delegat del Govern a Itàlia ha dit que “Catalunya sempre ha estat una terra d’acollida” i n’ha destacat la voluntat de “tendir ponts” i la seva identitat “ben definida”. En això ha justificat l’interès de la Generalitat en promoure el Camí Ignasià. Per concloure, ha dit que el viatge que presenta el documental és tant exterior com interior.
José Luis Iriberri, director de l'Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, ha dit que “l’experiència que va viure Ignasi de Loiola al segle XVI avui al segle XXI és molt vàlida i ens pot servir a tots per redescobrir un camí diferent, una orientació diferent”. “Això és el que hi descobrirem, un camí interior, un camí exterior, paisatges i vivències”, ha reblat. Per la seva banda, el director del documental, Jordi Roigé, ha dit que es tracta d’un producte “artesanal” que s’ha fet “amb les mans i la tècnica, però també amb el cor... i els peus”. Ha explicat que el documental va ser gravat amb un equip d’onze persones durant quinze dies. “És una pel·lícula molt sincera”, ha reblat.
Entre el centenar d’assistents a la projecció hi havia la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley; l’agregat cultural de l’Ambaixada d’Espanya a Itàlia, Carlos Tercero; així com un bon nombre de jesuïtes, membres de diverses congregacions religioses, professionals del món del cinema i catalans a Roma. El film, dirigit per Jordi Roigé i produït per Animaset, recorda la figura de Sant Ignasi de Loiola, amb motiu dels 500 anys de la seva conversió i aquest dimarts s’ha conegut que arribarà als cinemes de l’Estat el 22 de juliol de mans de la distribuïdora Adso Films.
El documental està produït per Animaset i ha comptat amb la col·laboració de la Companyia de Jesús, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turismo de la Rioja i l’Ajuntament de Manresa.