Pasar al contenido principal

(MEV) Revisar, en clau de gènere, les imatges i el discurs al voltant de la feminitat que ofereix la col·lecció d'art medieval del Museu Episcopal de Vic (MEV). Aquest és un dels objectius del projecte 'L'art medieval des de la perspectiva de gènere' que ha engegat el MEV. Museu d'Art Medieval. La iniciativa també vol esbossar algunes lectures alternatives respecte a aquestes obres.

Fins al mes de desembre es duran a terme un seguit de sessions de treball amb diversos col·lectius de dones que abordaran la col·lecció des de la mirada femenina i esbossaran, de manera conjunta, possibles lectures alternatives al respecte. Les sessions estan plantejades com a espais de reflexió i creació compartides que culminaran en una creació artística prenent com a referents algunes de les propostes creatives desenvolupades des de les arts feministes a partir dels anys seixanta i setanta del segle XX.

La primera sessió d'aquest nou projecte ha estat aquest dissabte 19 de març. Aquesta ha consistit en la presentació de la proposta als col·lectius participants, s'ha fet un primer recorregut a la col·lecció d'art medieval del museu i s'ha activat la instal·lació artística participativa que s'anirà completant al llarg del projecte.

Diferents eixos temàtics amb diferents col·lectius

Des de l'abril i fins al novembre es faran sessions teoricopràctiques mensuals per reflexionar, debatre i compartir aportacions creatives entorn de les cures, les maternitats, la sexualitat o la reproducció, quin model de feminitat es presenta i quins espais hi ocupa -o no- la dona. El mes de desembre tindrà lloc la sessió de tancament, la valoració conjunta del procés i la presentació dels resultats.

Cada eix temàtic es treballarà en una sessió amb la participació d'un col·lectiu diferent de la comarca d'Osona constituït per deu participants. Començarà amb una aproximació a la col·lecció d'art medieval del museu. A partir de l'observació de les diverses peces, es proposaran preguntes i enunciats que permetin reflexionar al voltant de la temàtica. Les reflexions compartides serviran de punt de partida per activar el taller d'experimentació artística. Aquest taller prendrà com a referents algunes de les propostes creatives desenvolupades des de l'art feminista a partir dels anys seixanta i setanta i se servirà de les pràctiques del col·lage, el fotomuntatge i les arts tèxtils.

L'àmplia visibilitat de les dones com a objectes de la representació en l'art, però la seva invisibilitat com a subjectes creadors, així com el biaix androcèntric als relats que ofereixen molts museus i centres d'art, motiva un projecte que ha de possibilitar una aproximació a la Història de l'Art des d'una perspectiva feminista, àmplia i polièdrica. També vol posar de manifest la importància de les aportacions de diverses artistes en la Història de l'Art i incorporar la perspectiva de gènere en la programació anual del museu. El projecte busca promoure el diàleg i la col·laboració entre la institució i els col·lectius de dones de l'entorn més proper.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.