Pasar al contenido principal

(Càritas Catalunya) Amb motiu de l’obertura de la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, les sessions del qual es prolongaran fins al 12 de novembre a Glasgow, Caritas Internationalis insta els governs a adoptar polítiques urgents que garanteixin la cura del medi ambient i la justícia social.

L'organització concreta aquestes mesures en desenvolupar i promoure polítiques climàtiques favorables als pobres i basades en els drets humans. Que, d'aquesta manera, permetin a la població "viure amb dignitat, adaptar-se i ser resilients als impactes climàtics adversos". Demanen als governs que compleixin les seves promeses de proporcionar el suport financer als països més pobres. Càritas Internationalis també exigeix als governs el compromís i la cerca d'una cooperació amb les organitzacions de la societat civil, en particular amb les organitzacions religioses i les esglésies locals que tenen relacions sòlides amb les comunitats locals. Càritas Espanyola, com a part activa de la confederació internacional, ha fet públic que comparteix plenament aquest posicionament davant les jornades de la COP26. Com a organització fundadora de la Coordinadora d'Organitzacions per al Desenvolupament, se suma a la mobilització posada en marxa amb motiu de la cimera.

Una crida a la justícia climàtica

Els 162 membres que integren la confederació Càritas Internationalis, alguns dels quals són presents a la COP26, treballen a tot el món i estan a l’avantguarda de la resposta a les dramàtiques conseqüències del canvi climàtic que estan causant un greu patiment a moltes comunitats. Per això, i en línia amb l’encíclica Laudato Si‘ del papa Francesc, Càritas Internationalis reitera la seva crida a la justícia climàtica i a polítiques que protegeixin els més vulnerables, especialment els migrants.

Les tempestes devastadores, la salinització de l’aigua i el sòl a causa de l’augment del nivell del mar i les greus inundacions han afectat moltes comunitats”, ha recordat Aloysius John, secretari general de Càritas Internationalis amb motiu de l’inici de les sessions de la COP26. “El canvi climàtic –afirma– ja ha produït impactes irreparables a moltes parts del món, on l’adaptació és el repte principal per a les poblacions locals vulnerables. Tot i que no són responsables de la crisi climàtica, aquestes comunitats es veuen obligades a suportar-ne els efectes en termes de pèrdua d’habitatge, mitjans de vida, entorns de vida i infraestructures”.

Les condicions climàtiques extremes estan empenyent poblacions senceres a migrar o reubicar-se per la força, cosa que resulta en una pèrdua d’identitat cultural i social a les seves comunitats. “Fins avui, però, no s’atorga cap estatut de refugiat o cap altre tipus de protecció internacional a aquestes persones, que estan privades de drets fonamentals, com l’accés a un medi ambient net, saludable i sostenible. Són drets rellevants que els governs estan obligats a respectar i complir a través de la seva acció climàtica. Com afirma Francesc a la Laudato si‘, els països desenvolupats del nord no poden ignorar el seu deute ecològic amb el sud", afegeix John.

Crida moral al compromís incondicional

Càritas Internationalis reitera que és responsabilitat dels Estats actuar amb urgència abans que sigui massa tard. Tot i que la pandèmia de la Covid-19 ha portat noves prioritats, això no ha de servir com a excusa per posposar decisions i endarrerir encara més l’acció climàtica. Per contra, segons diuen, ha d’impulsar un compromís col·lectiu per adoptar un nou model de desenvolupament basat en energies netes i renovables, una economia més inclusiva i una justícia social més gran, així com mesures concretes en termes de reducció de la pobresa i cancel·lació del deute. Com va assenyalar el papa Francesc en el seu missatge recent a la cadena BBC, “moments de dificultat” com la pandèmia de la Covid-19 “també ofereixen oportunitats, oportunitats que no hem de desaprofitar”, recorden des de Càritas Internationalis.

L'organització també explica que el finançament climàtic tendeix a centrar-se excessivament en la infraestructura a gran escala i no té com a objectiu principal les estratègies locals d’adaptació al clima. Hi ha una necessitat urgent que els fons climàtics arribin a les comunitats locals per realitzar l’adaptació de base i brindar-los un control més gran sobre les seves prioritats i necessitats més immediates.

"En aquest moment crucial, és de gran importància que els estats part en les negociacions climàtiques de l’ONU reconeguin les seves obligacions morals i legals envers les comunitats més afectades i les generacions futures", diuen. Per aquest motiu, Càritas Internationalis llança una crida moral al compromís incondicional i a la responsabilitat dels Estats més rics per protegir les poblacions més pobres i als països en desenvolupament que es tornen vulnerables a causa del canvi climàtic encara que no en són responsables.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.