(Arquebisbat de Barcelona) La campana Carme, un dels cinc bronzes del cloquer del campanar de Santa Maria de Mataró, serà substituïda properament. Porta anys sense ser tocada, més enllà de ser batallada, per una important esquerda.
Per conèixer la història de les campanes de Santa Maria de Mataró ens hem de remuntar als anys 40, en ple inici de la postguerra que havia deixat sense campanes la parròquia mataronina. El tècnic d’arxiu i patrimoni immaterial de la Catedral de Barcelona, Nil Rider, que segueix de prop aquest cas, explica com la primera campana es va aconseguir després de la guerra civil espanyola en un cementiri de campanes del bàndol republicà. "La campana principal, des de llavors, es va començar a anomenar la 'Miquela' i, tot i que no tenia cap referència que digués que pertanyia a una església de Sant Miquel, es va quedar aquest nom per aclamació popular", diu.
Quinze anys més tard, cap al 1953 es van voler ampliar les campanes del campanar de Santa Maria de Mataró, i van adquirir quatre campanes més a les quals van anomenar Juliana i Semproniana -com les santes patrones- Montserrat, Maria i Carme. Aquesta última, Tal com explica Rider, va començar a presentar un so estrany entre els anys 2013 i 2014. "Finalment, un campaner que venia a parlar en una xerrada acadèmica, descobreix una esquerda que farà que la campana Carme deixi de tocar", afegeix. Per aquest motiu, i gràcies a una benefactora de la parròquia, s’acaba de posar en marxa el procés de substitució d’aquesta campana. "La decisió que s’ha pres és construir-ne una de nova amb les mateixes característiques de sonoritat que la campana Carme original, un fet que ara s’està estudiant intensament per reproduir les mateixes característiques de composició de la Carme inicial. L’antiga campana esquerdada es guardarà al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró" ha explicat Nil Rider.
Presentació en les primeres Jornades de Campanologia
El projecte es va presentar en les primeres Jornades de Campanologia de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Aquestes Jornades van ser una trobada amb els millors experts de Catalunya i del País Valencià sobre campanes, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i plantejar vies de futur per a aquest bé patrimonial que són les campanes i el seu so. Aquest projecte va ser presentat dins d’aquesta jornada per Josep Maria Clariana, Josep Comas i Teresa Soler, del grup de Campaners de Santa Maria, i Nicolau Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria. Nil Rider ha donat el seu punt de vista sobre la Jornada de Campanologia Vivos Voco 'Jo crido als vius': "Una de les coses que més m’ha cridat l’atenció d’aquesta jornada és que instal·ladors, campaners i propietaris han anat en la mateixa direcció per posar-se d’acord en decisions importants per impulsar el patrimoni", l’historiador ha assegurat que la construcció de la nova campana de Santa Maria neix perquè: "la intenció de les campanes és la de comunicar i és el que volem que segueixi complint la campana Carme, que torni a comunicar les hores, les festes o els difunts de la ciutat de Mataró".