Pasar al contenido principal

(Ignasi Escudero -CR) L’arquebisbat de Tarragona fa un pas més a l’hora de garantir la transparència del seu funcionament econòmic. La diòcesi ha incorporat al seu portal web una nova plataforma en què es fan públics els procediments de licitació en curs, adjudicacions i formalitzacions de contractes d’obres de l’arquebisbat.

Tarragona és la primera de les deu diòcesis catalanes en posar en funcionament aquesta plataforma pública de licitació. El model és “perfectament exportable” per a totes les diòcesis, que ja compten amb elements de transparència a les seves pàgines web. Així ho explica Roser Martín, delegada diocesana per al patrimoni cultural.

Aquesta nova plataforma és oberta a tota la ciutadania i té per objectiu facilitar l’accés públic a la informació de les contractacions que durà a terme. Els imports econòmics, les clàusules i condicions, així com les necessitats que motiven la contractació d’empreses es veuen reflectides en aquest web. L’eina està pensada perquè totes les empreses que vulguin accedir als contractes que requereix l’arquebisbat puguin accedir de manera fàcil i ràpida a tota la informació, a més de poder ser consultats per qualsevol persona. Es tracta d’un mecanisme que ja duen a terme les administracions públiques, en requeriment de la Llei de Transparència vigent.

L’accés a aquesta nova plataforma es fa a través del l’apartat de transparència que ja estava en funcionament, on es poden consultar els organigrames i les memòries econòmiques, i representa una “aposta perquè la relació amb els proveïdors sigui pública, clara i transparent”, assegura Roser Martín.

Cultura de la transparència

Per a la delegada de patrimoni “garantir la transparència genera confiança, legitimitat i coherència a la diòcesi”. Uns valors que volen cuidar especialment quan es tracta de diners que provenen de les butxaques dels contribuents: “Creiem que tothom ha de saber el destí dels fons públics que percep l’arquebisbat de Tarragona”, diu Martín.

Per tal de facilitar la relació amb els proveïdors, l’arquebisbat també ha posat en funcionament una adreça de correu electrònic on aquests poden fer les consultes i demandes d’informació que considerin necessàries. “Ens hem trobat amb casos en què demanen visitar els espais on s’ha de fer l’obra, conèixer l’emplaçament ajuda molt a l’hora de redactar la proposta”, explica.

Una experiència positiva que es renova

Aquesta iniciativa es va posar en funcionament per primera vegada l’any 2014, quan l’arquebisbat va tenir la necessitat de licitar i contractar la construcció d’un nou centre parroquial a Tarragona. “Va ser una experiència positiva que va estar un temps en funcionament” que ara s’ha volgut reprendre i dotar d’un caràcter permanent.

A dia d’avui es pot consultar una licitació en marxa. Es tracta del contracte d’execució de les obres per a la rehabilitació de les cobertes de la capella de Corpus Christi i de la sagristia major de la Catedral de Tarragona. Un cop s’acabi el termini per rebre totes les propostes, l’arquebisbat constituirà una mesa de contractació creada ad hoc per valorar i adjudicar el contracte seguint els criteris marcats. Els resultats es faran públics a la plataforma, un procés que es repetirà en les futures licitacions.

Inicialment aquesta plataforma serveix per les contractacions d’un volum econòmic important, com ho són les relatives al patrimoni, però a la llarga l’arquebisbat es planteja implementar-la en tota la contractació necessària, incloent-hi béns i serveis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.