(Laura Mor –CR) És dona, laica, mare, professora vocacional i a partir de l’1 de setembre serà la nova secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Meritxell Ruiz pren al relleu al jesuïta i pedagog Enric Puig després de 16 anys (2005-2021) com a màxim responsable de la FECC. El mes de novembre el religiós va fer 75 anys i va presentar la renúncia al càrrec a l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que presideix el patronat de la fundació. Aquest dimecres el patronat ha aprovat el relleu de la secretaria general.
Meritxell Ruiz i Isern (Reus, 1978) és llicenciada en administració i direcció d’empreses per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i va ser directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa (2011-2016), diputada al Parlament de Catalunya i consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya (de gener de 2016 a juliol de 2017).
Ruiz va tancar l’etapa política l’estiu de 2017 i el mes de juny de 2018 va passar a dirigir l’Escola Pia de Vilanova. Aquest curs ha estat la directora de l’Àrea de Recursos de l’Escola Pia de Catalunya.
Aquest dilluns va participar a la concentració unitària del sector davant del Palau de la Generalitat per demanar un millor finançament per a l’escola concertada. Una reclamació històrica que va incorporar també com a consellera d’Educació: “El que hem d'intentar és tenir més recursos perquè l'escolarització sigui gratuïta per a tothom”, deia en una entrevista al diari Segre el 2017.
Com a consellera d’Educació va encarregar al Consell Escolar de Catalunya el debat ‘Ara és demà’. Un procés participatiu de reflexió sobre els reptes a afrontar en el si de la comunitat educativa. El debat va mostrar, en paraules seves, que “Catalunya està enmig d’un procés de transformació educativa i que aquest debat és un pas més en aquest procés de transformació que ha obert nous horitzons al model educatiu propi”.
Compromís social i eclesial
Responsable, coordinadora i catequista del Grup de Joves de la parròquia de Sant Bernat Calbó de Reus durant més de 10 anys, Ruiz ha estat membre de l’equip directiu del Centre de Promoció Juvenil i de la Dona de Reus, membre fundador de la ONG Pont de Solidaritat i voluntària de l’Arxidiòcesi de Glasgow a la Youth Office.
La nova secretaria de la FECC va parlar de la seva fe en una entrevista recent a Catalunya Religió: “A la parròquia de Sant Bernat Calbó em vaig fer gran enmig d’una comunitat viva que m’ha ajudat a créixer en la fe i a viure-la en comunió”. I explicava així les seves arrels eclesials: “Mossèn Ignasi, gran persona, en arribar de missions del Brasil em va demanar que fes catequesi de joves i vaig aprendre molt acompanyant joves durant més de 10 anys”.
També recordava la seva experiència de voluntariat al Centre de Promoció juvenil i de la dona, que porta el nom del bisbe Pont i Gol: “Sempre he pensat que tota aquesta experiència, el que vaig viure a l’Orfeó Reusenc i a l’Esbart Dansaire i sobretot, el testimoni dels meus pares, em van fer veure que durant un temps podia assumir un compromís diferent a través de la política”.
El rol institucional de la FECC
El Secretari General sortint, el pare Enric Puig, que deixa el càrrec en jubilar-se, és mestre i llicenciat en pedagogia. El 1970 ingressà a la Companyia de Jesús i el 1977 fou ordenat prevere. Ha estat Director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (1980-1989), Secretari general i canceller de l’Arquebisbat de Barcelona (1996-2000), Director de l’Escola Tècnica Professional del Clot i Rector de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver-el Clot i coordinador diocesà de la visita del Sant Pare Benet XVI a Barcelona. El 2002 va rebre el Premi d’Actuació Cívica Catalana atorgat per la Fundació Jaume I i, el 2014, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. També és vicepresident del Patronat de la Universitat Ramon Llull i consiliari de la Fundació Pere Tarrés. Des del 2010 és president de la Fundació de l’Institut Químic de Sarrià (IQS).
La Fundació Escola Cristiana de Catalunya és una entitat eclesial hereva del Secretariat que va crear el cardenal de Barcelona Narcís Jubany el 1977. Proveeix de serveis jurídics, d’assessorament i formatius als centres educatius religiosos del nostre país, i representa a nivell institucional un col·lectiu format per 395 escoles i 250.000 alumnes.
Participen en el patronat de la Fundació Escola Cristiana els titulars de les escoles de l'Associació Professional Serveis educatius de Catalunya (APSEC), els professors i professores de l’Associació de professors de les escoles cristianes de Catalunya (APECC) i els pares i mares dels alumnes de les escoles cristianes, a través de les associacions locals i de les federacions diocesanes, que formen la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC).