Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(CR/Jesuïtes) “El teu cor, com el seu, et bat en revolta i el teu desig per estendre el seu Regne és tan gran que ara són també la teva mirada, el teu parlar, el teu fer i el teu ser que infonen pau, serenitat i esperança en aquestes nits de tempesta”. Així es va descriure el tarannà evangèlic d’Àlvar Sánchez el dia en què celebrava els últims vots com a jesuïta. Va ser diumenge, a Raimat. En l’homilia, el seu amic Roger Torres va explicar així com Jesús ha captivat a Sánchez i aquest ha après a fer camí al seu costat: “T’has enamorat d’un valent i t’has identificat amb Ell”.

La festa va tenir lloc a l’església gran del Col·legi Claver, a 20 quilòmetres de Lleida. I s’hi va respirar Companyia de Jesús a ple pulmó. Tot i ser unes 250 persones, va ser una celebració molt íntima, molt de família, amb molta bellesa, amb molt d’amor a Jesús. La Companyia de Jesús a Lleida es veia beneïdament envaïda pels familiars i amics de l’Àlvar de més enllà de Lleida, amb Enric Puiggròs, delegat dels jesuïtes a Catalunya, amb els companys jesuïtes de la comunitat de l’Àlvar a Nador, al Marroc, on és desinat, i amb el bisbe de Lleida, Salvador Giménez que va acompanyar aquesta celebració.

Cada detall contribuïa a aquest ambient especial, senzill, emotiu, alegre, profund. La forma senzilla del bisbe Salvador de presidir la celebració; la música preciosa, amb cants de Fer Sánchez de Ocaña, composats durant un viatge d’educadors de l’escola a Nador; l’homilia de Roger Torres en què va dir que “amb la festa d’avui Jesús abraça fortament a l’Álvaro dins la Companyia de Jesús”; les peticions per la Delegació de Migracions de Nador, per l’Àlvar, per les vocacions, i pel col·legi; les paraules de José Luis Vázquez, company de Nador, o la icona de la Mare de Déu de Marroc.

RDC, Ruanda, Sudan del Sud i Nador

Nascut el 1974, Àlvar Sánchez va entrar a la Companyia de Jesús el 1997 i la seva trajectòria l’ha portat a diversos països africans com la República Democràtica de Congo, Ruanda o el Sudan del Sud. Actualment treballa a la delegació diocesana de Migracions de Nador, al Marroc.

Situa les arrels de la seva vocació a la família i el testimoni discret dels jesuïtes de l’escola de Raimat (Lleida): “Ens va arribar a molts, com també ho va fer una educació que ens posava davant de les víctimes de la injustícia animant-nos a utilitzar els nostres talents per transformar el seu sofriment i les seves causes”. També la imatge de moments clau en la història de la Companyia de Jesús com el martiri de la comunitat de la UCA i “ja a la universitat, el desig d’abraçar alguna cosa més que parcials dosis de sentit em va aventurar a demanar l’entrada al noviciat. Allà, durant el mes d’exercicis espirituals, va aparèixer Jesús com sempre, i com mai”.

“Les persones en situació migratòria alimenten la nostra esperança”

Des de Nador, Àlvar Sánchez reflexiona en una entrevista recent sobre el camí que fan amb els migrants: “Són les persones en situació migratòria, a qui ens apropem i ens acompanyen, les que alimenten la nostra esperança”. El jesuïta descriu com “un regal” el fet de “caminar amb elles”. I ho fa en contraposició a l’actitud de “defensa”, en referència a l’hostilitat i a les polítiques xenòfobes i de rebuig que sovint adopta la societat.

En aquest sentit, i des de la seva vocació religiosa i d’opció pels més pobres, assegura que “el patiment de l’altre és terra sagrada, davant la qual ens hem de descalçar per apropar-nos a ella, des del respecte, des de la comunió, i des del no imposar”. Sánchez considera que la seva confirmació com a jesuïta ve del “desig d’abraçar alguna cosa més que dosis parcials de sentit”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.