Pasar al contenido principal

(Glòria Barrete –CR) Més de mil cent persones dormen al carrer a la ciutat de Barcelona i porten dies fent-ho amb temperatures que freguen els zero graus. Dues persones joves que vivien al carrer han mort aquests dies a causa del fred. Per pal·liar aquesta situació, l’hospital de campanya de l’església de Santa Anna ha tornat a obrir les seves portes de nit aquest dilluns al vespre per aixoplugar una desena de persones als bancs de l’església habilitats.

Són poques les persones que s’hi han pogut aixoplugar del fred a l’església, reconeix Xavier Morlans, un dels sacerdots que capitaneja el projecte social al centre de Barcelona, però serveix alhora com a denúncia cap als precaris i insuficients albergs municipals de la ciutat. El passat cap de setmana l’ajuntament de Barcelona posava en marxa un alberg molt gran a la Fira de Barcelona, a Montjuïc. Un servei que les entitats socials critiquen per estar allunyats, ser massa grans i comptar amb episodis de violència i robatoris. “Les persones que dormen al carrer no volen anar fins a la Fira, caldria fer albergs més petits, més familiars i no tenir vergonya d’ubicar-los al centre de la ciutat”, explica Morlans.

Solucions que són un pedaç

A l’hospital de campanya de Santa Anna fa just quatre anys que van obrir les portes del projecte. Ho van fer just per l’onada de fred que va patir el gener del 2017 la ciutat de Barcelona. Cada dia donen esmorzar i dinar a cent-vint persones a l’entorn del claustre gòtic. Des de dilluns també permeten que una desena de persones es quedi a dormir. Els bancs de l’església compten amb màrfagues ignífugues i antiàcars, on poden posar el sac de dormir i els estris d’higiene personal. Es pren la temperatura a tothom que hi accedeix i se’ls fa una prova PCR abans per poder-se quedar a dormir. “Les persones que dormen aquí són persones conegudes per nosaltres, a tothom qui entra a Santa Anna se’l coneix pel nom i cognoms”.

“Això d'amagar els pobres o arraconar-los a la perifèria és habitual de la ciutat turística”, denuncia Morlans, “falta molt d’escoltar aquest gent, no es tracta de fer una solució a l'engròs, o un pedaç, sinó que cal escoltar i intentar donar una resposta a aquestes mil cent persones que dormen al carrer a Barcelona”.

I no és només el fred el que preocupa les entitats socials, també la pluja que és un grandíssim obstacle per aquesta gent. “Cada dia que plou penses en tants joves que sabem i coneixem que dormen sota els matolls a Montjuïc. Alguns són joves universitaris, que han vingut a estudiar aquí, que han tingut mala pata i han acabat al carrer. Quan plou a la nit se't trenca el cor pensant en el Bryan o en tants d’altres”, reconeix Morlans.

I és que a l’hospital de campanya de Santa Anna ja fa quatre anys que intenten acollir, escoltar, ajudar i integrar. Cada setmana, a banda dels metges i psicòlegs que venen a l'hospital de campanya, també ve un equip d'orientació laboral. Hi ha actualment quatre nois que viuen en un dels pisos de la parròquia de Santa Anna que estan rebent formació per ser agents de seguretat. “Cal donar la canya i no el peix”, afirma el sacerdot, “i si l'experiència surt bé, la continuarem”.

Venen mesos forts i molt durs a nivell social. Des de Santa Anna demanen posar-hi mitjans per sortir d’aquesta crisi i fer una xarxa d'albergs assequibles i eficients. “La casa és sempre el primer, com fan a països com Finlàndia on tenen clar que la casa és el primer, el 'housing first' que ells anomenen”, explica Morlans.

Queden encara dies de fred, però encara que el fred sigui l’habitual, reconeixen des de Santa Anna que no poden no obrir. “Nosaltres no hem volgut ser mai un menjador social o un alberg, el nostre carisma és acollir i crear vincle, no donar de menjar sinó seure a taula amb ells”. Per això sempre parlen de la taula de fraternitat no de menjador social. “El que dorm i viu al carrer, acostumat a que no el mirin, necessita tant com el menjar que durant una estona una persona el parli mirant els ullls”.

Recollida de mantes, sacs i peces d'abric

Una altra de les entitats d’Església que treballa a Barcelona amb els sense sostre és Sant’Egidio. Aquest moviment de laics té habitualment un servei d’atenció a la gent del carrer. Diversos dies per setmana porten el sopar a gent que dorm i viu al carrer. Aquests dies en què el fred s’ha intensificat a la ciutat han redoblat els esforços. “A banda del sopar que intentem sempre que sigui calent, hem engegat una recollida de mantes, sacs de dormir i peces d’abric”, explica Meritxell Téllez. Es poden portar a la basílica de Sant Just i Pastor tots els matins d’11 a 13h.

“El fred passa molta factura a la gent del carrer”, recorda Téllez. I tot i que des de dilluns les temperatures no pugen a la nit dels dos graus, cal recordar que “a deu graus per dormir també és fred”. Fa molts dies que la gent del carrer passa fred, i aquests darrers dies que ha plogut i han baixat en picat les temperatures la situació és dramàtica. “Les persones arribaven al servei d’atenció amb totes les pertinences molles”. Això, afirmen, “fa més complicat sobreviure al carrer amb dignitat”.

I davant la pregunta sobre l’alberg a Fira Barcelona, Téllez reconeix que el que cal és preguntar-se perquè no s'obre abans i no s'espera a estar a dos graus. “Des del dia de Nadal ja feia molt fred i s'esperaven baixes temperatures. Cal buscar solucions a llarg termini. Per què no habilitar hotels que ara estan tancats?”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.