Pasar al contenido principal

(Glòria Barrete –CR) Finances ètiques, economia circular, economia sostenible, inversions justes. Són alguns dels termes i principis que el papa Francesc ha expressat en nombroses ocasions per demanar un canvi de mentalitat en qüestió econòmica. Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, president de la Fundació Catalunya Religió, advocat, i professor de la Facultat de Filosofia - URL, ha analitzat aquesta economia de Francesc en el seu últim llibre, 'L'economia de Francesc'. Una obra, presentada online aquest dimecres i editada per l'Editorial Claret i Justícia i Pau, que enceta la col·lecció Oikos.

"La col·lecció Oikos neix amb l'objectiu de reflexionar sobre l'economia i donar pistes per humanitzar l'economia com a casa comuna", ha explicat Joan Bové, responsable de l'Editorial Claret. "Volem que aquest llibre que comença la col·lecció ens faci més coherents en les nostres decisions econòmiques".

Un llibre, afirma el bisbe auxiliar de Barcelona i prologuista de l'obra, Sergi Gordo, que segueix el patró clàssic de la revisió de vida del "veure, jutjar i actuar". Una obra que ofereix pràcticament un curs "sobre el pensament social del papa Francesc, a redós de la doctrina social de l'Església, i amb la incorporació de l'anàlisi de la darrera encíclica 'Fratelli tutti'".

Ibáñez, creu Sergi Gordo, assenyala que el canvi de mentalitat que necessitem no es produirà "sense una mística", i una mística "d'ulls oberts", ha assenyalat Gordo.

La directora de Catalunya Religió, Laura Mor, ha remarcat durant la presentació el to divulgatiu del llibre. "Et fa pensar que l'economia no és només cosa de tecnòcrates sinó que ens interpel·la a tots". El llibre recull i sintetitza no només el pontificat del papa Francesc i la seva enciclica, sinó també el pensament de l'Església i els textos bàsics de la Bíblia. L'Eduard, afirma Mor, fa una crida "a recuperar aquest esperit de Francesc i mostra al Papa com a líder carismàtic". L'Església, explica Mor, té una proposta oberta i vol incidir a la societat per fer-la més justa. Tot i així, el llibre no estalvia contradicions reals de la nostra societat.

"No trobarem receptes, tot i que hi ha un gran llistat de propostes", ha explicat la periodista. També ha volgut remarcar que sovint hi ha un perill quan parlem de pensament, i és quedar en el buit, en el no res. Quina capacitat d'incidència i transformació hi ha d'aquest pensament social eclesial?, s'ha qüestionat Laura Mor. "En l'estil comunicatiu del Papa hi ha una via d'accés en aquest sentit, donant veu als més petits i posant el focus en realitats humils, ha reconegut.

Eduard Ibáñez, l'autor del llibre, ha afirmat que el llibre no és un llibre estrictament d'economia, no és tècnic. "És una síntesi de la reflexió ètica sobre l'economia". La reflexió, en definitiva, que fa el papa Francesc i també des de fa anys l'Església.

Una economia de Francesc, afirma Ibáñez, "inspirada en sant Francesc d'Assís i en l'Evangeli". El Papa ha denunciat sovint que tenim un sistema econòmic "injust i que mata". El Papa, explica Ibáñez, parteix de l'anàlisi compromés, d'això fa un judici ètic i a partir d'això li surten unes línies d'acció.

Com fer, però, que aquestes propostes tinguin una incidència real? Ibáñez creu que si mirem la realitat amb ulls atents veurem que l'economia no funciona bé, i podrem afirmar que cal un canvi, "en profunditat i radical". El Papa parteix de l'insultable dolor de veure que milions de persones estan excloses, que són descartades. Aquest és el punt de partida, recorda l'autor. I constata que aquest dolor és produit per l'egoisme d'una economia injusta. I és que quan l'economia busca únicament el guany, ha afirmat Ibáñez, "creix la desigualtat". Aquest afany de tenir és el que crea aquesta desigualtat, i el Papa sap, explica l'autor, "que no es tracta d'una llei o una política concreta, ell va a fons, a la mentalitat, en el canvi de mentalitat per situar els pobres i els fràgils en el lloc que mereixen".

I l'Església, ha preguntat Laura Mor, participa d'aquest model que predica? El que denuncia el Papa, creu Ibáñez, "és aplicable totalment als cristians". El canvi, explica, també cal en els cristians quan actuen com a consumidors, o empresaris. El primer que han de fer els cristians és la denuncia ética, afirma, i cal també que a la seva vida s'apliquin aquests principis ètics i siguin coherents. El veritable canvi, reconeix Ibáñez, "vindrà d'un mateix, dels qui vivim en el món ric, quan canviem l'estil de vida". Un estil de vida nou que passa per una vida més austera, senzilla, i més sòbria.

Ibáñez ha remarcat també que ja existeixen moltes iniciatives cristianes en aquest sentit, en financesc ètiques, en empreses d'inserció, en promoure l'economia circular. "Hi ha moltes iniciatives tot i que hi ha molt camí per recòrrer". Moltes insititucions d'Església, ha expressat, no sempre opten per unes finances ètiques ni unes inversions respectuoses, "i cauen en activitats especulatives".

Aquestes reflexions del Papa, ha conclós Ibáñez, sorgeixen de l'Evangeli. "L'ètica econòmica cristiana és molt antiga a l'Església, des de Lleó XIII que se'n parla". El que és nou, reconeix, "és la capacitat que té el Papa per denunciar-ho".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.