Pasar al contenido principal

(Audir) Els dies 12 i 13 de setembre se celebrarà la cinquena edició de La Nit de les Religions de Barcelona. La iniciativa compta amb un programa d’activitats presencials i virtuals organitzades per 33 comunitats religioses i associacions de la ciutat, que inclouen xerrades, visites guiades, concerts i representacions teatrals, entre d’altres.

L’edició d’enguany s’ha adaptat a la realitat actual, marcada per un context de crisi sanitària arran de la COVID-19. Així, en aquesta edició, s’estrenaran les activitats en format virtual i es demanarà prèviament la inscripció a les activitats per garantir l’aforament i la distància social.

«Les comunitats religioses i entitats de la societat civil han jugat un rol essencial durant el temps de confinament, acompanyant, sovint, les persones més vulnerables des d’un punt de vista material, emocional i espiritual», afirma Francesc Torradeflot, director de l’AUDIR . «La Nit de les Religions es vol sumar també a aquest esperit d’acompanyament i proximitat a través de les activitats que es duran a terme.» A més a més, «vol continuar sent un espai de trobada i de diàleg, que permeti conèixer de primera mà la diversitat del nostre país i ser un instrument per contribuir a eliminar els prejudicis, els estereotips i els discursos d’odi», afegeix Torradeflot.

Per la seva banda, Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, manifesta que «la Carta de Drets i Deures de Barcelona afirma que Barcelona és una ciutat de convivència que es fonamenta en la responsabilitat, la pluralitat, la diversitat, la tolerància i el respecte dels drets humans i la promoció de les condicions per a la lliure i plena realització de la persona. La llibertat de consciència i de culte i el seu reconeixement a la ciutat és fonamental. I perquè la llibertat de conviccions i de consciència sigui veritablement possible ens cal treballar en el marc de la laïcitat, per tal que totes les cosmovisions i opcions de consciència (religioses i no religioses) convisquin i cooperin en igualtat d’oportunitats. Però més enllà del dret a expressar la fe, les entitats i tradicions religioses i de consciència aporten una riquesa i un valor incalculables a una ciutat com Barcelona. Formen part d’un bé comú, un bé històric, un bé cultural i humà que cal garantir i preservar».

La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i que també rep el suport de l’Obra Social “la Caixa”, la impulsa i l’organitza l’AUDIR, a través del lideratge del seu grup de joves. L’objectiu principal d’aquesta activitat és aproximar la ciutadania a les comunitats religioses i d’altres conviccions perquè les coneguin de primera mà, així com afavorir la relació i el diàleg entre elles.

L’AUDIR és una organització catalana multireligiosa i multiconviccional que va néixer fa vint anys a Barcelona, i que, a més de defensar la llibertat religiosa, pretén afavorir el diàleg i la cultura de pau entre les diferents religions i conviccions presents a Catalunya. A més de La Nit de les Religions, l’AUDIR promou la creació de grups de diàleg interreligiós i interconviccional a Catalunya, formacions en diferents àmbits, un calendari interreligiós i interconviccional i publicacions en l’àmbit interreligiós i interconviccional, entre d’altres.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.