(Jordi Llisterri-CR) Un conflicte entre dos bisbats. En aquest terreny vol acotar bisbe de Lleida el litigi per les obres d’art de Lleida que reclama Barbastre des de la divisió del bisbat de 1995. En una trobada amb periodistes aquest dijous, el bisbe Salvador Giménez va explicar com viu el conflicte i diu que no li agrada “que tots els bisbes d’Aragó pensin que hi ha una humiliació del poble aragonès; són unes expressions que a mi en l’Església em desagraden”.
Per aquest motiu explicava que “agraeixo que no estiguem tots els bisbes catalans en corporació a favor o en contra d’una postura en aquest litigi”. “Si dic això dels bisbes aragonesos, no demanaré mai l’ajuda de tots els bisbes catalans perquè defensin el que toca”, va explicar. El bisbe de Lleida remarcava que “no m’agrada que sigui una batalla entre Aragó i Catalunya, i no el que realment és: un litigi entre dues diòcesis”.
Salvador Giménez va convocar els periodistes coincidint amb la Jornada anual de les Comunicacions Socials amb una agenda oberta de preguntes i que es van centrar principalment en el litigi de les obres de la Franja. Esgotada la via canònica, el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, va demandar per la via civil el bisbe de Lleida i va provocar que els dos bisbes declaressin davant del jutge el passat 16 de maig. Pérez va arribar a argumentar que no entenia que no tornessin a Aragó “111 obres, per una Catalunya que ja en té tantíssimes”.
Un litigi que ha arrossegat als bisbes Ciuraneta, Salinas i Piris, i que també viure Omella quan era bisbe de Barbastre. I un litigi que en 25 anys no s’ha resolt per la via canònica, perquè la llei catalana de patrimoni no permet executar els decrets de la Santa Seu. Giménez va recordar que ell i tots els seus antecessor estan subjectes a la llei civil. I que encara que el bisbat sortís del Consorci del Museu, com li va demanar el bisbe de Barbastre, “tampoc podia tornar les obres perquè no tenim un camió, ni la clau del Museu per emportar-me-les: no tinc ni capacitat, ni competència per fer-ho”.
“Ho veuré en una casa per a vells”
De tots els bisbes que ha carregat amb aquest afer, des que Giménez va arribar a Lleida el 2015, és el que l’havia patit menys: “havia quedat com adormit”. Ara, la via civil sembla que se l’ha pren amb tranquil·litat. Quan arribi la sentencia “s’estudiarà” i no descarta un recorregut de recursos que duri “8 o 10 anys”. Quan s’acabi, “jo ja ho veuré al diari assegut en una casa sacerdotal per a vells”.
L’actual bisbe de Lleida, davant la demanda de Barbastre, creu “per responsabilitat he de presentar tota la documentació que tenim i que sigui el jutge qui determini de qui són les obres i on han d’estar”. Per això, en el judici Lleida va presentar tots els documents que demostren les permutes, donacions i compres de 83 obres que va fer el bisbe Joaquim Messeguer per crear el Museu Diocesà a finals del segle XIX. Una documentació que “els pèrits i tècnics del Museu em diuen que el Vaticà no la va valorar en el seu moment”.
Fet això, el bisbe va reclamar que no hi hagi “cap interès ni d’uns ni altres de fer-nos mal, ni d’anar pleitejant”. Per això, explicava que “em molesta perquè no és la tasca fonamental d’un bisbe, que ha d’actuar de defensor d’unes obres d’art enlloc d’estar centrat en el gran tema que és l’evangelització”.
Una comissió catalana per les víctimes d'abusos
En la trobada amb periodistes Giménez també es va referir a les denuncies d’abusos de menors. Va posar l’accent en la credibilitat de les víctimes i que “són el primer”. “Demanar perdó és molt senzill: el que cal es prendre mesures perquè no es produeixin”, va assegurar.
Tot i no haver tingut cap denúncia al bisbat, va explicar que a Lleida aplicaran totes les noves normatives que ha dictat el papa Francesc. També que “voldria una comissió d’atenció a les víctimes de les deu diòcesis catalanes i no una de cada bisbat”.
Alhora, el bisbe de Lleida va exposar que “és injust que se centri tot en els casos de l’Església” i que es faci una “acusació general” contra el clergat i els religiosos: “Hi ha acusacions contra un germà marista de Lleida, però quants centenars de Maristes han dedicat la seva vida a l’Educació?”
L’horari de misses al mòbil
Coincidint amb la Jornada de la Comunicacions Socials que cada any convoca l’Església, el bisbat de Lleida va anunciar que posarà en marxa una nova web. La pàgina estarà totalment adaptada a mòbils i tauletes
Entre altres novetats comptarà amb un servei per cercar horaris de missa. Marta Mas, de la secretaria del bisbat de Lleida, va explicar que és un dels serveis més utilitzats del web del bisbat i que per això han implantat un nou sistema de recerca més accessible per hores i poblacions.
El bisbe de Lleida va senyalar l’interès que exposa el papa Francesc en el missatge d’aquest any per una experiència més humanitzadora a les xarxes social. Salvador Giménez també hi dedica la carta setmanal d’aquest diumenge. El bisbe va destacar el treball que es realitza des de la delegació de mitjans de comunicació i el voluntariat que fa possible un programa de ràdio setmanal que s’emet en diverses emissores locals.