(CR) El 17 de gener de 2017 una onada de fred que va afectar Catalunya va propiciar l'inici de l'Hospital de Campanya a l'església de Santa Anna de Barcelona. Un any més tard els promotors de la iniciativa han fet pública la Memòria Anual del projecte.
Entre el mes de gener i juliol l'església de Santa Anna va romandre oberta les 24 hores del dia. En el moment de la operació fred pernocten entre 50 i 90 persones per després reduir-se a vuit persones, passant al llarg del dia una mitjana de 200 persones. Al mes d'agost es fa un tancament de revisió i avaluació i és al mes de setembre quan es torna a obrir el projecte novament en horari de 12 hores, de 8 del matí a 8 de la tarda, tots els dies.
El projecte de l'Hospital de Campanya compta amb la capella de la Pietat habilitada com a espai d'acollida amb servei d'esmorzar i berenar. A l'espai hi ha wifi permanent i zona de càrrega de mòbils, així com espai per al descans. A la capella del sant Sepulcre s'ha habilitat una zona d'escolta amb taules per a l'acollida personalitzada. L'espai central de l'església continua sent espai per a l'oració i la celebració litúrgica dels feligresos, així com d'aquells visitants que desitgen conèixer l'antic monestir.
L'església de Santa Anna de Barcelona, amb el projecte de l'Hospital de Campanya, s'integra en una xarxa d'esglésies en grans ciutats com Madrid, Lisboa, Paris, Londres, Nova York i Ciutat de Mèxic, que integren el projecte Hospital de Campanya que es presentarà a Roma a través d'una publicació aquest any 2018.
Els valors prioritaris del projecte són l'acollida, l'escolta, la promoció i la integració. I per fer-los realitat compten amb propostes de caràcter espiritual, cultural i ocupacional. Les celebracions litúrgiques són obertes a tots, feligresos, persones sense llar i visitants. S'han realitzat al llarg de l'any de vida del projecte diàlegs o actuacions musicals solidàries. Compten amb un taller de jardineria adreçat a les persones sense llar que s'aprofita per netejar, podar i mantenir els jardins de l'entorn de santa Anna.
Se celebren habitualment les festes de la 'taula compartida', en que s'aprofita per celebrar els aniversaris de les persones del projecte, l'aniversari del martiri del beat Òscar Romero, la celebració del Dijous Sant, la festivitat de Santa Anna, així com la Jornada Mundial dels Pobres.
Tot això comptant amb ingressos que provenen únicament del fons privat i gràcies al treball voluntari de més de 170 persones constantment. Un any de projecte en que s'han acollit quasi tretze mil persones i en que s'han ofert quasi disset mil esmorzars i nou mil berenars, com a base de la relació de l'escolta activa.
Podeu consultar la memòria completa de Santa Anna aquí.