Pasar al contenido principal

(Cristianisme i Justícia) Com és habitual, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, acaba l’any amb la publicació d’una declaració. En aquesta ocasió alerta davant la manera com la nostra societat està afrontant els moments de desconcert que vivim, alimentant el populisme polític de tics autoritaris i reforçant polítiques de proteccionisme econòmic, i es pregunta si, en lloc d’això, tenim capacitat de crear nous consensos globals orientats a cercar un bé comú universal.

Desconcert econòmic, polític i identitari

El document constata que vivim moments de desconcert per les expectatives econòmiques frustrades, amb una més gran desigualtat, polarització econòmica de la societat i noves formes d’exclusió. Desconcert també per l’hostilitat davant la gestió política i els seus actors i institucions, que perden de forma preocupant credibilitat i confiança, per la seva incapacitat i per la corrupció, fent créixer el populisme. I, finalment, desconcert per l’amenaça del terrorisme, que ha escampat la por i ha estès arguments reaccionaris i xenòfobs de rebuig a l’estranger.

Factors com la uniformització de la societat pel consumisme, la mercantilització d’espais com l’educació o la salut, la devaluació de la memòria històrica o la secularització, generen una crisi d’identitat i dificulten la cerca de propostes de sentit en una societat utilitarista i materialista. Aquest context facilita el creixement dels partits de la nova dreta, “que no han sorgit del no-res sinó que són un dels fruits del buit moral que en bona mesura la ideologia neoliberal ha deixat els darrers anys”.

Construir relats d’esperança

Davant tot això, Cristianisme i Justícia proposa “una globalització alternativa, sobre uns nous principis que arrelin en la preocupació per la justícia global i pel bé comú”.

Enfront de respostes que aposten reformar el sistema o reduir el desconcert a base de governs forts i autoritaris, el centre defensa un canvi de paradigma, que tingui com a horitzó una ampliació i aprofundiment democràtic, del sentit de llibertat i de l’augment de la fraternitat.

Es tracta d’un canvi que sorgeix de replantejar-nos de forma comunitària allò més fonamental i “posar-nos d’acord en què és bo per a la nostra vida, tenint sempre en compte el criteri que només serà bo per a mi allò que també contribueix a millorar la vida de la majoria de persones”.

En aquest sentit, el centre reclama trencar amb el paradigma tecnocràtic basat en l’explotació del planeta, fer-nos forts en les conviccions que ens impulsen a fer més digna i millor la vida, i promoure la transformació de la realitat a través de l’acció social, econòmica, política i cultural. En definitiva, conclou la declaració “només des d’aquí vencerem la por i no ens caldrà abraçar projectes messiànics i salvadors, però alhora autoritaris i amenaçadors dels drets més fonamentals, sinó anar construint pas a pas aquest món nou que tant desitgem.”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.