Pasar al contenido principal

(Cristianisme al Segle XXI) Enguany, després de commemorar, estudiar, meditar, dissertar i celebrar els 500 anys de la Reforma de Luter, al congrés bianual de Cristianisme al Segle XXI s’hi han unit l’Associació UNESCO per al Diàleg interreligiós, l’Església Evangèlica de Catalunya i el Centre Ecumènic de Catalunya, tres entitats més. Conjuntament han programat pel proper divendres dia 17 i el dissabte dia 18, a la Casa d’espiritualitat Sant Felip Neri de Barcelona sobre “La reforma, repte constant de les esglésies”. Més que una reflexió sobre el passat, que l’entitat ja ha dut a terme des de la Universitat Catalan d’estiu de 2016 i durant les sessions d’"Espai Obert" del curs passat, es tracta d’encarar el futur, de reflexionar i de comprendre des de la fe, en el context del món d’avui, els reptes que la Reforma formulà en una societat canviant com la nostra, aleshores abocada al Renaixement, i avui amb la crisi de valors i la crítica de la modernitat.

Es voldria donar resposta als dos desafiaments que el món d’avui planteja als creients: 1) Com tornar presentar Déu en un món en el qual, la Divintat s’ha convertit en un fet irrellevant, en una hipòtesi inútil i supèrflua?; i, 2) Com alçar una veu profètica que doni esperança a les grans majories privades del mínim per sobreviure? Cal que els creients en Jesús el Natzarè —siguem catòlics, ortodoxos o protestants— ens ocupem d’aquestes qüestions, com van insistir el papa Francesc i el bisbe Munib Yonnan, president de la Confederació Luterana Mundial, a la trobada de Lund (Suècia) a l’inici d’aquest aniversari i que es formulen en el document sorgit del diàleg catòlic-luterà, Del conflicte a la comunió. Justament sobre aquest document dissertarà la pastora de l’Església Protestant de Renània Susanne Storck, vinguda expressament d’Alemanya amb aquesta finalitat.

Amb el títol que encapçala el Congrés, per al divendres dia 17, a 2/4 de 7, hi ha programada una taula rodona amb participació de diferents confessions cristianes presents a Catalunya, per traduir, amb llenguatge d’avui, les grans preguntes que Luter va formular a la societat del segle XVI i demanar-nos quines serien les seves preguntes als cristians d’avui. Participaran a la taula Joan Botam, del Centre Ecumènic, Marta López Ballalta, de l’Església Evangèlica, Jaume de Marcos, de l’Església unitarista i Maria Rosa Ocaña, de l’Església Ortodoxa del patriarcat de Romania. Per al dissabte dia 18, després d’una breu pregària interconfessional a les 10, hi ha programada la ponència “Del conflicte a la comunió. Situació actual a Alemanya”, a càrrec de l’esmentada pastora Susanne Storck. La segona ponència, programada per 2/4 d’una del matí porta per títol “ Les implicacions eclesials a les esglésies sorgides de la Reforma”, i anirà a càrrec de Pere Zamora, de l’Església Evangèlica Espanyola. La tercera ponència està prevista per a 2/4 de 5 de la tarda amb el títol “La Reforma en el debat eclesial, polític i cultural d’avui”, a càrrec de Javier Vitoria, prevere de al diòcesi de Bilbao. Cal esperar que el Congrés resulti una vigorització de la fe de tots els concurrents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.