(Alba Sabaté –CR) Al món hi ha tants bahà’ís com habitants a Catalunya. Durant les darreres setmanes aquests 7 milions de persones estan de celebració. Fa 200 anys que va arribar al món Bahá'u'lláh, profeta d’aquesta confessió i els actes commemoratius s’han dut a terme arreu, també a Barcelona.
El passat dissabte 21 d’octubre, a la Casa de la Convalescència, es van aplegar un centenar de persones per acompanyar la comunitat bahà’í en la seva festa gran. “Hem volgut honorar i donar a conèixer la figura i el missatge de Bahá'u'lláh”, explica Omid Sayari, membre representant dels bahà’ís. Actuacions musicals, ponències i la mostra d’un fragment del documental sobre la figura del profeta van ser algunes de les activitats que es van dur a terme durant l’acte.
El director general d’afers religiosos, Enric Vendrell, la Comissionada d’Immigració, Diversitat i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López i el president del Grup de Treball Estable de les Religions, Mohamed Halhoul, també van voler commemorar l’efemèride amb els Bahà’ís barcelonins.
Qui són els bahà’ís?
“La nostra és una confessió jove, de 174 anys”, assegura Sayari. Es basa, sobretot, en el concepte de la unitat. Concretament, en la unitat de Déu, de les religions i de la raça humana. El representant bahà’í assegura que “quan parlem de religió, ens referim a un missatge d’unitat, per això creiem que totes les religions en el fons són la mateixa, i per tant, que només hi ha un Déu”. A més, destaca, “la ciència ha demostrat que no existeixen les races i que tots venim d’un mateix origen, per això defensem també la unitat de la raça humana”.
Aquesta confessió ha defensat sempre el paper de l’educació. Així ho va destacar Jaume Flaquer, cap de l’àrea Teològica de Cristianisme i Justícia, durant la seva intervenció en la celebració bahà’í. Segons Sayari, “creiem que l’ésser humà es desenvolupa a través de l’educació en principis morals i espirituals, només a través d’això aconsegueix la dignitat humana”. En aquest sentit, destaca també que cal canalitzar les energies i inquietuds dels joves en un desenvolupament positiu, de servei a la comunitat, “tenen un paper fonamental perquè són un motor de canvi”.
Un altre dels fonaments dels bahà’ís és la importància de la dona en la societat. En aquesta confessió es reivindica que homes i dones han de ser iguals en drets i obligacions. “Privar la societat de la visió femenina del món disminueix la possibilitat d’aconseguir el desenvolupament i la pau mundial”, explica el representant bahà’í. Més enllà d’aquestes bases que els defineixen, els bahà’ís creuen també en la necessitat d’aplicar principis espirituals en l’economia. Sayari afegeix, en aquest sentit, que “l’economia no és un conjunt de lleis que es poden tergiversar; per això pensem que és important el cor de l’ésser humà que aplica les lleis”.
La confessió bahà’í compta amb dos llocs sagrats: el temple de Bahá'u'lláh i el temple de Báb, qui va designar Bahá'u'lláh com la manifestació de Déu per a l’època actual. Tots dos es troben a Israel. A l’Iran, el seu país d’origen, aquesta confessió ha estat sistemàticament perseguida pel govern.