Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) El Butlletí Oficial de l'Estat defineix un Centre d'Internament d'Estrangers –CIE– com un establiment públic de caràcter no penitenciari on es retenen de manera cautelar i preventiva estrangers sotmesos a expedient d'expulsió del territori nacional. Un informe presentat per l'entitat jesuïta Migra Studium evidencia que aquesta definició és contrària a l'ús real que se li està donant a aquests centres.

L'informe afirma que el 75% dels interns visitats no tenen antecedents penals i denuncia que molts dels internaments que es produeixen són innecessaris ja que en molts casos és impossible realitzar l'expulsió, convertint-se el CIE en un centre d'acollida temporal on sovint s'hi internen persones migrants de pas.

Una presència jesuïta

Fa sis anys que la Fundació Migra Studium dels jesuïtes ha creat un equip de voluntaris que visita el CIE de la Zona Franca. Però cal remuntar-se uns quants anys abans per conèixer l'origen d'aquestes visites. Els jesuïtes, de la mà d'en Quim Pons i d'una voluntària, la Maribel, van començar una presència petita, humil, i pastoral al Centre d'Internament. De seguida es va veure la necessitat de crear una base de dades amb les històries dels interns, calia fer d'altaveu de les històries que anaven coneixent. Actualment és aquest doble objectiu el que persegueix el grup de voluntaris del CIE de Migra Studium, "acompanyar les persones internades i defensar els seus drets, identificant i denunciant les vulneracions de drets que es detecten".

Per aquest motiu la presentació dels informes anuals sobre el CIE generen expectació mediàtica. Són poques les organitzacions que accedeixen en el centre d'internament i els Jesuïtes hi són des del primer moment i amb una presència constant, que inclou des dels informes de dades a les vetlles de pregària de gener davant del CIE de la Zona Franca.

L'informe que acaben de presentar exposa les dades recollides durant les visites del període de setembre a desembre de 2016. Del total dels 640 interns que hi ha al CIE, Migra Studium ha visitat 146 persones, el 22,81% del total, realitzant un total de 414 visites, unes 27 visites setmanals.

Remarquen que hi ha una presència alta de joves, "inclús hi ha menors". Migra Studium ha comptabilitzat 83 menors declarats, dels quals 23 han estat atesos per ells i només dos han estat legalment reconeguts com a menors.

Una de les dades més remarcables és que el 75% dels interns visitats no presentava antecedents penals, "hi ha una voluntat clara d'estigmatitzar el conjunt de la població migrant en situació irregular i justificant les mesures de control, l'expulsió i l'internament", ha denunciat Margarita García O'Meany.

Drets vulnerats

Alhora, l'informe posa de manifest que les expulsions s'han reduït però que s'està allargant l'internament. "Hi ha inclús ingressos de tan sols 2-3 dies", ha explicat O'Meany, "s'utilitza el CIE com un alberg temporal per a inexpulsables, per què no els traslladen directament a centres d'acollida?", ha preguntat la coordinadora de l'informe. Han augmentat dins el CIE les persones que no tenen ningú, "ens trobem amb persones de primera arribada, persones de pas cap a un altre país europeu".

Ja comença a ser una constant la denuncia de drets vulnerats per part de l'entitat jesuïta. L'advocat Josetxo Ordóñez ha recordat que "es presumeixen sovint uns drets que potser s'han donat en tres minuts en una viista d'un judici". Ordóñez afirma que "hi ha molts dies d'internament després del judici ràpid on ja no existeixen aquells drets".

Una convivència complexa

A la comunicació ineficient i a la manca d'intèrprets i traductors se li suma la indefensió. "Moltes pregunten 'per què sóc aquí?', ni ells ho saben". Hi ha patiment dins el CIE, denuncia l'entitat, "també somatització deguda a la privació de llibertat". Alguns interns entren amb malalties diagnosticades i amb tractaments, "això genera conflictivitat interna", però Josetxo remarca que "no podem parlar només de motins i baralles, cal entendre tot el context".

L'advocat també ha explicat la contradicció jurídica del CIE actualment. "S'està utilitzant el CIE com un centre d'acollida per a nouvinguts mentre no els col·loquen en centres d'acollida". No hi ha cap naturalesa jurídica en això, ha expressat, "demanem que es tanqui el CIE perquè no s'utilitza per a l'ús real, no fem res revolucionari, només demanem que es compleixi la llei".

Internament d'inexpulsables

Si la definició de CIE deixa clara que l'internament és per a persones pendents d'expulsió, l'informe mostra com s'han internat inexpulsables. "Hem constatat que moltes de les persones procedents de països subsaharians passen poc temps internats i són immediatament derivades a programes d'acollida d'entitats no lucratives".

Alhora manifesten que "l'internament s'ha convertit en una pràctica que criminalitza i priva de llibertat moltes persones migrants de forma gratuïta, sense que es porti finalment a terme l'expulsió".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.