(Glòria Barrete -CR/Hospitalet de Llobregat) Són les nou del matí i el casal d'estiu del Centre Obert i l'Esplai Bocins de la Fundació La Vinya a l'Hospitalet de Llobregat obre la seva porta. Avui toca excursió al parc i cal repartir les bosses de picnic. Un grupet d'infants juga un partit de futbol, uns altres fan polseres, jocs de mans, i els joves més grans mig s'amaguen mentre parlen de les seves coses. Una desena de voluntaris es barreja entre el grup. Posen gorres, corden sabates, i controlen el joc. Aquesta escena diària es multiplica aquest mes de juliol per milers de poblacions. Els casals d'estiu són sovint la culminació del curs per molts esplais. Durant el curs escolar han obert la porta o han pujat persiana cada divendres o dissabte. Eduquen en el lleure, és l'educació no formal, aquella que inculca valors i hàbits a través de la pedagogia del joc.
Darrere de molts d'aquests casals d'estiu es troba el MCECC, el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, que agrupa 182 esplais a les deu diòcesis catalanes. "No pretenem ser una organització de serveis, sinó agrupar tots els esplais per compartir", afirma Xavier Nus, president del MCECC des de fa més d'un any.
CatalunyaReligió.cat l'ha acompanyat durant el casal d'estiu del Centre Obert i l'Esplai Bocins de la Fundació La Vinya al barri de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat per parlar de la realitat dels esplais, l'educació en el lleure i la dimensió social dels centres, que han hagut d'afrontar la crisi econòmica.