La religiosa contemplativa Lucía Caram, Catalana de l’Any per votació popular, és prou coneguda per les seves opinions i aparicions públiques en tertúlies i programes de televisió. Però el que segurament passa inadvertit pel gran públic és que, al darrere del seu activisme entusiasta, hi ha una realitat sòlida, rigorosa i profunda, especialment associada a la seva gran sensibilitat social.
Des de fa molts anys aquesta religiosa nascuda a l’Argentina però que està plenament integrada en el nostre país, impulsa un conjunt d’iniciatives en el camp assistencial, de l’atenció dels malalts mentals i de la lluita contra la pobresa. I és que Sor Lucía, com se la coneix popularment, forma part d’un amplíssim ventall d’entitats, grups i persones que dediquen la seva vida a l’atenció dels pobres i exclosos. No endebades, l’acció social de l’Església catalana fa possible que 1,2 milions de catalans tinguin uns mínims per poder viure i en alguns casos sobreviure. Aquesta tasca, encomiable i extraordinària, està reconeguda per la gran majoria de la societat catalana, fins i tot pels sectors que no militen o que estan totalment allunyats de l’Església.
En secret, des de fa molts mesos, Lucía Caram ha estat preparant, amb l’ajut de diversos responsables eclesials, entre ells l’arquebisbe de Barcelona, una nova fita en el seu programa #Invulnerables que ja ha presentat arreu de Catalunya. Aquesta tardor Lucía i centenars de persones relacionades amb el programa pelegrinaran a Roma per presentar-li al papa Francesc el projecte, en el marc de l’Any de la Misericòrdia.
Malgrat els atacs, alguns miserables, que ha rebut aquesta valenta religiosa dels sectors més reaccionaris eclesials, el papa ja li va expressar el passat mes d’octubre el seu suport personal. Un any més tard, serà la confirmació definitiva que l’obra de Sor Lucía té totes les benediccions del màxim responsable de l’Església catòlica. Al mateix temps, el papa Francesc rebrà de primera mà el testimoni d’una Església catalana que batega, ben viva, i que malda per fer possible que el missatge evangèlic també sigui present a les perifèries de la societat.