Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) L’actual mestre de capella de la Catedral, Miquel Barbarà, va apuntar que l’inventari i de la digitalització del fons musical de l’arxiu capitular de Tarragona "ens permet conèixer la intensa i qualificada activitat musical de tants organistes i mestres de capella des del segle XVII". Així ho explicava aquest dijous en la presentació que se'n va fer a la sala d’actes del Centre Tarraconense El Seminari. L'acte va ser presidit per arquebisbe Jaume Pujol; amb l’assistència i intervenció del Degà del Capítol Catedral, Joaquim Fortuny, el qual va destacar la gran tasca realitzada; dos dels autors del catàleg, Josep Maria Gregori i Montserrat Canela i el responsable de Comunicació de l’empresa Repsol, patrocinadora del projecte de digitalització, Josep Beltran. Barbarà va fer una crida a mantenir viu el cant gregorià per a cantar la litúrgia i va agrair a Manuel M. Fuentes, canonge arxiver i director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT), la voluntat d’unificar els diferents arxius musicals de l’arxidiòcesi.

L'inventari ha permès comptabilitzar les partitures tant d’autor com d’anònim, manuscrites o impreses que conté el fons així com també els llibres de cor o corals i els llibres de faristol. Conformen el fons un total de 1.422 obres (1.348 obres manuscrites, 119 impresos, 74 llibres corals i 5 llibres de faristol). Des de l’època de la fundació de les capelles catedralícies de cant, a mitjan segle XV, la catedral de Tarragona va esdevenir un centre de primer ordre dins del mapa musical de la confederació catalano-aragonesa.

Segons va explicar Josep Maria Gregori, aquest fons ha estat catalogat per la càtedra de Patrimoni Musical de la Universitat Autònoma de Barcelona i forma part del projecte IFMUC (Inventari dels Fons musicals de Catalunya). D’aquest projecte ha sorgit el volum número vuit de la col·lecció Inventaris dels fons musicals de Catalunya del qual en son autors els musicòlegs Francesc Bonastre, Josep Maria Gregori i Montserrat Canela.

L’acte va cloure amb la interpretació de dues peces musicals composades al llarg del segle XVIII per part d’Antoni Milà el qual va ser mestre de Capella de la Catedral entre els anys 1770 i 1789, segons va apuntar Montserrat Canela.

Consulta on-line

Des de la pàgina web de l’Arxiu Capitular de Tarragona es pot accedir a la consulta de les 1.343 obres manuscrites pels mestres de capella de la Catedral que han format part del projecte de digitalització. Manuel M. Fuentes va explicar que aquest sistema de digitalització permet assegurar la conservació de les obres i facilita la seva difusió.

Per accedir a la consulta de la documentació només s’ha d’accedir a l’apartat "Arxiu en Línia" del menú superior del web, seguidament seleccionar l’apartat "Fons documentals" i desplegar la carpeta "Musicals".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.