Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarrés) El barri del Poble-Sec de Barcelona ja compta amb un nou servei d’atenció integral als infants i les famílies en situació de vulnerabilitat social. Aquest curs, la Fundació Pere Tarrés ha posar en marxa el Centre Socioeducatiu Poble-sec, on s’atenen una setantena d’infants entre 3 i 12 anys i també a les seves famílies a través de tres projectes: el centre diari, l'espai famílies i el casal d'estiu.

L’acte d’inauguració s’ha realitzat aquest dijous i ha comptat amb la presència de personalitats religioses, polítiques i socials així com de les famílies dels infants que s’atenen al centre. Els assistents han pogut visitar les instal·lacions, que han estat remodelades per aconseguir en el futur el reconeixement com a centre obert. El Centre Socioeducatiu Poble-sec ha estat iniciativa de la Fundació Pere Tarrés i l’Agrupació de Parròquies del Poble-sec i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social de La Caixa a través del programa ProInfància, Fundació Botet, Fira de Barcelona, Càritas Diocesana de Barcelona així com la Generalitat de Catalunya.

L’Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha volgut reconèixer la feina de l'equip de monitors per vetllar pel benestar dels infants que s'atenen al centre i ha donat les gràcies "a totes les persones que han fet possible aquest projecte".

També mossèn Joan Cabot, capellà de l’Equip Pastoral del Poble-sec, ha destacat que "estem molt feliços d'inaugurar aquest centre després de molts mesos de feina", especialment "perquè és un projecte que neix de la col·laboració de moltes entitats que ha de donar molt de fruit".

En aquest sentit, Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha tingut paraules d'agraïment cap a totes les persones que fan possible equipaments com el que s'ha inaugurat avui i ha destacat el barri del Poble-sec com "un barri amb molta vida" on conviuen "families amb infants als quals volem donar suport i ajudar a fer-les créixer i convertir-se en persones".

Rafael Ruiz de Gauna, director de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, ha destacat que “a Catalunya més d’un 25% dels infants estan en risc de pobresa” però “més enllà de les xifres, darrera hi ha un infant i una família amb un projecte de vida per desenvolupar-se que pot veure’s limitat seriosament per la situació viscuda en aquestes primeres etapes de la vida. Defensar avui la igualtat d’oportunitats, quan hi ha un sistema d’ensenyament i sanitari universal, és optar en part per a que en els espais de lleure educatiu els nens i nenes puguin accedir i créixer”.

També ha aprofitat per recordar que “els centres socioeducatius són espais privilegiats per a reforçar el sistema escolar i educatiu, i complementar i treballar capacitats emocionals i acadèmiques dels infants, sempre des del potencial de cadascun. Són també institucions que permeten participar i jugar, per a construir el ple desenvolupament i competències de la persona, amb educadors que estimen els nens i nenes, i transmeten aquell afecte imprescindible per a créixer”.

Per unes vides personals i professionals plenes

El centre neix amb un objectiu principal ambiciós i clar: aconseguir que els infants del barri de Poble-Sec que es trobin en situació de vulnerabilitat social es desenvolupin humanament, relacional, emocional i competencial perquè, en un futur, gaudeixin d’una vida personal i professional plenes. Comptar amb espais de qualitat és imprescindible per dur a terme l’acció educativa amb els infants i les seves famílies.

Segons el darrer informe de Càritas (agost 2015), el 28,8% dels menors de 16 anys a Catalunya és pobre, una xifra que no para de créixer en els darrers anys. Les mancances, l’estrès i els problemes que genera viure en una situació tant complicada precipiten i predisposen al nen/a a problemes psicològics i de salut greus, tenint moltes possibilitats de patentar i reproduir el mateix patró de pobresa i exclusió en l'etapa adulta, dificultant la seva inserció laboral i convertint el futur en un cercle viciós al voltant de la vulnerabilitat.

El Centre Socioeducatiu Poble-sec de la Fundació Pere Tarrés neix a partir de l’activitat de cap de setmana del Centre d’Esplai Xerinola federat al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) i situat a la Parròquia de Sant Salvador d’Horta, al barri del Poble-sec de Barcelona. Aquest esplai sempre ha mantingut una estreta relació amb el i és a l’any 2011 quan, amb l’acompanyament de la Fundació Pere Tarrés, es decideix posar en marxa un centre diari per donar resposta a les creixents necessitats socials i educatives dels infants i de les famílies del barri.

L’any 2015, per iniciativa de l’Agrupació de Parròquies del Poble-sec i amb l’afany de consolidar un projecte socioeducatiu diari, es fa l’encàrrec a la Fundació Pere Tarrés de gestionar aquest centre, naixent així el Centre Socioeducatiu Poble-sec – Fundació Pere Tarrés. Tant pel seu continuat treball en xarxa com per la seva tasca social al barri, el centre manté una estreta col·laboració amb Càritas Diocesana de Barcelona i amb els serveis socials municipals.

De fet, es tracta d’un recurs social i educatiu molt necessari en un barri on ha descendit la renda familiar per càpita en els darrers anys, tenint en compte es tracta d’una de les zones de Barcelona amb renda baixa (el 66,3%), molt allunyat de les xifres dels barris amb rendes més altes com Pedralbes (251,7%). La situació d’exclusió social i precarietat laboral d’algunes famílies del barri provoca greus dificultats en el nucli familiar, sent els infants els que reben un major impacte ja que són la figura més feble.

El Centre Socioeducatiu Poble-sec és un dels més de 22 centres socioeducatius, la major part d’ells reconeguts com a centres oberts, vinculats a la Fundació Pere Tarrés que cada tarda obren les seves portes en barris amb dificultats per acollir més de 2.500 infants en situació de vulnerabilitat social. Són espais d’inclusió social, d’aprenentatge i convivència, des d’on els equips de professionals i voluntaris poden detectar carències i donar resposta personalitzada a les necessitats de cada nen o nena.

7.050 infants atesos

Durant el 2015 la Fundació Pere Tarrés ha pogut atendre un total de 7.050 infants en situació de vulnerabilitat social a través dels projectes Ajuda’ls a créixer. Concretament, aquest projectes es desglossen en: 2.500 beques per a infants en situació de vulnerabilitat social atesos als centres socioeducatius; 516 beques per a colònies escolars; 4.034 beques per a colònies i casals d’estiu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.