Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Palma de Mallorca, en la festa del màrtir Ramon Llull, ha obert l’Any dedicat a commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull (1232-1316). Aquest divendres el bisbe de Mallorca Xavier Salinas, el secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el jesuïta Lluís F. Ladaria, l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol i el d'Urgell, Joan-Enric Vives, així com els bisbes d'Oriola-Alacant Jesús Murgui i de Girona, Francesc Pardo, així com l'Administrador diocesà de Menorca, amb el conseller del Govern de les Illes Balears i altres autoritats civils, acadèmiques i un nombrós grup de fidels, amb els franciscans i altres religiosos, van celebrar una desfilada pública festiva, a manera de processó, i després una Eucaristia solemne presidida pel bisbe Ladaria i el Concert amb músiques religioses cristianes, musulmanes i jueves van significar l'inici de l’Any Ramon Llull a Mallorca.

Des de la Plaça Major de Ciutat —lloc on, segons la tradició, va néixer el Doctor Il·luminat— va sortir la desfilada cap a la basílica de Sant Francesc d'Assís de Ciutat de Mallorca. Xeremiers, confrares de Palma, bisbes, sacerdots i autoritats i poble formaren part de la desfilada. Arribats a la basílica de Sant Francesc, els bisbes assistents es van dirigir al sepulcre medieval del beat Ramon Llull, i hi van dipositar flors i hi van encendre set ciris.

Després va tenir lloc l’Eucaristia presidida per l'arquebisbe secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Lluís Francesc Ladària, natural de Manacor, especialment comissionat per la Santa Seu per a aquesta obertura i per impartir la benedicció papal al final de la celebració. L’Eucaristia va comptar amb la participació de més de 80 cantaires de Sant Francesc i desenes de sacerdots. I va ser llegit el decret de la Penitenciaria Apostòlica concedint la indulgència plenària en aquest Any jubilar, i alhora el decret del bisbe de Mallorca Xavier Salinas que aplicava aquesta gràcia a la seva diòcesi.

Acabada la celebració, el temple es va ompliar de música medieval a càrrec de Jordi Savall, l’orquestra Hespèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya: sirventès, planys i danses profanes de trovadors, trouvères i joglars foren l’homenatge musical de Savall a l’efemèride. Sota el títol "Temps de conquestes, deC, amb la seva emoció i bellesa, els moments més importants de la vida de Ramon Llull, els seus viatges i els fets històrics més rellevants de la seva època. Aquest concert es va repetir dissabte al Saló del Tinell de Barcelona.

La declaració de Ramon Llull com a sant està pendent d'aprovació al Vaticà, així com la declaració alhora de Doctor de l'Església, Doctor Il·luminat. Seria el primer laic casat i amb fills, ermità i gran missioner, que rebria el títol de doctor de l'Església per la seva doctrina espiritual i teològica, i en altres disciplines, com el valor de la seva escriptura literària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.