(Laura Mor –CR) La delegació de joventut del bisbat de Sant Feliu demana “un cop de mà per tornar a convocar adolescents i joves”. En primer lloc, recorre al compromís personal dels feligresos, per passar després a tot un seguit accions pastorals de primer anunci que els permetin “fer-se trobadissos”. El document 'Esdevenir missioners avui' recull la proposta, que és fruit de tres anys de reflexió.
“Hem experimentat la dificultat dels canals tradicionals i cada vegada ens costa més convocar gent nova” reconeix el delegat de Joventut Carles Muñiz. Es refereix a la proposta cíclica que s'acostuma a fer el mes de setembre a nous grups de confirmació. “L'entrada clàssica a la parròquia ha estat la catequesi de confirmació”. Però fa temps que els joves ja no hi són tampoc en el moment previ de la catequesi de comunió.
“Hem de posar-nos les piles i que cadascú faci el que li pertoca”, considera Muñiz. És així com s'adrecen a joves adults al voltant dels 30 per proposar-los trencar aquesta barrera de transmissió de la fe. La raó de fons és diàfana: “Avui molts adolescents i joves estan oberts a la transcendència; honestament, tenen un desig d'aquest Déu”, considera Muñiz. En aquesta línia, segueix: “Els mitjans s'han de transformar perquè l'objectiu és molt important”.
I és per això que l'equip de la delegació ha redactat aquest document senzill amb accions concretes de primer anunci, entre les que s'hi troben espais d'oci com sortides o cinefòrums, i moments d'estudi en grups de fe. Res que sigui particularment novedós, però sí necessari perquè, segons el degelat de joventut de Sant Feliu: “No podem esperar que els joves ens vinguin de fora”.
Fer-se trobadissos
En consonància amb una reflexió global d'Església, des de la delegació s'han formulat una pregunta: “Com diem a un adolescent 'vine a la parròquia, que hi ha un lloc per tu'?”. El curs passat van fer una reflexió més realista, apostant per “una pastoral que pivoti al voltant de les parròquies”.
El document presenta dos aspectes. Per una banda, el fet que tots poden esdevenir “missioners”. Aquí subratllen com tot cristià està cridat a comunicar-ho. I a partir d'aquí, despleguen un seguit d'accions que podran guiar els diferents catequistes, animadors, monitors, educadors i consiliaris. És, en certa manera, una resposta a la convicció de la delegació: “Hem de ser entre els joves”.
Comunitat d'acompanyants
La delegació té l'encàrrec d'aglutinar la pastoral de la diòcesi, entre la que es troba la pastoral juvenil. En aquest àmbit, a més a més de vetllar pels grups, acompanyen els catequistes. I aquí hi entra la comunitat d'acompanyants, que és un grup de 8 persones que fan formació específica durant un any per fer costat als catequistes: “Moltes vegades estan sols”, reconeix Carles Muñiz. Amb aquest grup de suport, se'ls brinda acompanyament, materials i també un itinerari pedagògic.
“Una melodia diocesana”
La proposta del 'Fes-te missioner' forma part del desplegament dels objectius diocesans per als propers tres anys, i també de l'itinerari educatiu que van presentar el mes de març. “Són diferents notes d'una mateixa partitura”, assegura Muñiz, que hi afegeix: “Volem que s'identifiqui una mateixa melodia diocesana”.
Un equip de Sant Feliu va participar a València el 2012 en el Congrés Nacional de Pastoral juvenil. I ara, en recullen una certesa: "Tots vam tornar convençuts que no podem, simplement, contemplar que això es va desfenent i ens anem quedant sense gent”. Ja hi han posat fil a l'agulla.