Pasar al contenido principal

Sigui quin sigui el resultat final del procés sobiranista que estem vivint, les relacions entre Catalunya i Espanya canviaran. Tot plegat afectarà a moltes de les dimensions i institucions de la nostra societat. Per tant també a la nostra Església. La unitat pastoral de les esglésies diocesanes que tenen la seu a Catalunya és un fet, a més d’haver estat proclamada pel Concili provincial Tarraconenses el 1995 (resolució 138).

No sé quins passos s’han fet per avançar de forma concreta, institucional i organitzada en fer més visible aquesta unitat. Més aviat dóna la impressió que estem en una etapa de reforçament de les esglésies diocesanes i de certa inhibició en el treball pastoral interdiocesà, català. L’impuls als secretariats i comissions interdiocesanes i la creació de nous que demana la resolució 143, a no ser que la difusió hagi fallat, no l'he observada.

El mateix Concili, ara fa 20 anys, en la seva resolució 142, proclamada com a vinculant i prioritària, diu:

142vp. El Concili urgeix que les Esglésies que tenen la seu a Catalunya aconsegueixin una comunió interdiocesana i una acció pastoral més coordinada, i que, després d’estudiar les diverses possibilitats i avantatges, segons la legislació eclesiàstica vigent (cf. cc. 431–434; 447 i 448), procurin trobar, d'acord amb la Conferència Episcopal Espanyola, la corresponent solució jurídica, amb vista a una acció evangelitzadora i pastoral més eficaç i a una presència eclesial més significativa a Catalunya, bo i mantenint la relació institucional amb la Conferència Episcopal Espanyola.

Potser en el secret de les “diplomàcies”, reunions, converses, i viatges a Madrid i a Roma s’han donat passos en aquesta direcció. El fet és que el “poble fidel” que tenim dret a conèixer-ho, ja que vam participar en el Concili i sabem que aquest tema va ser molt debatut i havia altres alternatives a la resolta, no ens ha arribat res. Tampoc ens han preguntat més sobre la qüestió.

¿No seria un bon moment, i ben oportú, ara després de 20 anys, i davant del procés que viu tota la societat catalana, fer algun pas en aquest sentit o donar a conèixer els que s’han fet si s’han fet?. Coneixem la lentitud de l’església (20 anys), però ¿no ens trobarem que l'Església a Catalunya haurà de reaccionar ràpidament davant dels canvis relacionals entre Catalunya i l’ estat espanyol, i per tant amb el Vaticà?. ¿No aniria bé començar a preparar-ho? A consultar formules?. Sinó la desconnexió de l’ Estat espanyol, que ja s’està donant per part de molts catalans i catalanes, es donarà també de part de molts cristians i cristianes, envers la nostra església, sinó es veu l’horitzó d’una futura Conferència Episcopal catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.