(Laura Mor –CR) Posar fil a l’agulla “com més aviat millor”. Aquesta és la resposta de Càritas Catalunya a les noves lleis de transparència, tant la d'àmbit estatal com la que dijous va aprovar el Parlament català, més exigent encara que la primera. El nou espai web www.caritascatalunya.cat és una prova que l’agrupació de les Càritas Diocesanes ha començat a fer els deures: a partir de l’1 de gener la llei catalana obliga a publicitar molta més informació per mitjans electrònics a totes les entitats socials que reben més de cinc mil euros de subvenció anual.
“Hem de ser els primers i donar exemple de tot”. Amb aquestes paraules s’ha referit Josep Civit, secretari de Càritas Catalunya, a l’obligació de fer públics, entre d’altres informacions, els comptes anuals, la previsió de comptes a un any vista, els sous dels càrrecs directius, els estatuts de l’entitat o els convenis signats amb l’administració pública. A partir d’ara, el tercer sector també haurà de liquidar també l’impost de societats.
Més enllà del que exigeix la llei
Per part de Càritas, a les pràctiques ja adquirides de fa temps -com la publicació d’informes anuals per part de les Càritas Diocesanes- hi sumen, per exemple la publicació dels convenis signats amb entitats privades, informació que no estan obligats a donar. És un detall de com l’entitat és conscient que cal posar-se les piles: “En el moment en què vivim, l’Església serem es primers a ser mirats”, afirma Civit.
Una de les finalitats de Càritas Catalunya, tal com especifica el setè article dels estatuts de la federació, és: "Tenir la representació unitària i comú dels seus membres davant de qualsevol administració organismes i persones públiques o privades en els assumptes que li són propis".
En aquest sentit, i per afrontar aquestes novetats de gestió, les Càritas Diocesanes ja s’han reunit vàries vegades, han estat assessorades per un bufet d’advocats i pel diputat i expert en matèria fiscal i tercer sector Carles Campuzano. Al gener tenen previst noves reunios per seguir afinant una resposta homogènia a les noves exigències legislatives.