(Jordi Llisterri –CR) El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va recolzar aquest dimecres la tasca evangelitzadora que es realitza en els centres d’esplais cristians, un punt de trobada amb els joves i les famílies que poden estar més allunyats de l’Església. Una pastoral de frontera. Pardo va explicar que aquesta oferta cristiana “no és com un requisit que es demana, és un do que s’ofereix”, pensant sobretot en els “ joves que se senten molt lluny de la família que és l’Església però que això no vol dir que deixin de formar part de l’Església. Sempre que ho necessitin poden trucar a la porta”.
Aquest és el plantejament que va fer en la presentació del llibre La pastoral en l’esplai. Conté orientacions elaborades pel Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés i un directori de pastoral aprovat per la Conferència Episcopal Tarraconense que actualitza el que es va publicar fa més de vint anys. La presentació es va fer aquest dimecres a la llibreria Claret.
Pardo va defensar que “els esplais del MCECC sou Església” i participen de la seva missió: “Sou un espai imprescindible per l’anunci de l’Evangeli”. D’una manera molt pedagògica i propera va presentar una Església formada per cercles concèntrics amb diversos graus d’adhesió. “Una mica com els aficionats al fútbol; que hi ha els qui segueixen l’equip per tot el món, i els que només van al Gamper”. Pel bisbe de Girona, en aquests diversos graus d’adhesió, per valorar el protagonisme dels esplais “cal creure en la força de la llavor”. “Jesús no fa un judici previ sobre si el terreny donarà fruit. Sembra a tot arreu”, que és el que continuen fent els esplais: “sembrar aquesta llavor que humanitza”.
Pardo va reconèixer que els pastors “en alguns moments no valorem prou la feina que feu els esplais” i els va animar a continuar fent “un servei al país” que també passa per oferir la proposta de l’Evangeli.
En l’acte també hi va intervenir Maria Valencia, presidenta del MCECC, que va incidir en la tasca dels monitors, sobretot en la seva tasca d’acompanyament: “Si els joves estan al peu del canó vol dir que volen canviar el món, i que ho volen fer a través de l’esplai”. Àngel Jesús Navarro, consiliari general del MCECC, va definir els esplais com un “lloc de frontera i de diàleg” que “com totes les fronteres són espais ambigus; els de dins et veuen fora i els de fora et veuen dins”.
L’acte es va tancar amb una actuació musical de dos monitors del casal Al Vent-Fundació La Vinya, i va començar amb una pregària preparada per monitors.