Pasar al contenido principal
Autories
pietat-vic-sants-martirs-esglesia
Fotografia: Bisbat de Vic.
Galeria d'imatges

La quarta fase de la restauració de les pintures del cambril dels sants màrtirs de l’església de la Pietat de Vic ha finalitzat. Ubicada al centre de Vic, l’església de la Pietat és un edifici barroc que a la seva capçalera alberga un cambril amb cúpula dedicat als sants màrtirs de la ciutat, Llucià i Marcià. Aquest cambril va ser construït després de l’incendi que va patir el temple el 1734. El disseny és obra de l’arquitecte barceloní Nicolau Traver, i en la seva decoració hi van participar l’escultor Antoni Real i el pintor vigatà Marià Colomer

Després de molts anys sense cap restauració i veient l’estat de les pintures, el 2020 es va decidir fer una intervenció integral a tot el cambril. En una primera fase es va restaurar les tres pintures principals i els respectius panys de paret de la part baixa. Durant el 2021 es va restaurar les figures dels dotze apòstols i el 2022 estava previst acabar les parts altes: els quatre evangelistes que ocupen les petxines, el tambor i la cúpula.

Pintures originals de Marià Colomer

En netejar la cúpula, es van descobrir una sèrie de pintures originals de Marià Colomer sota una capa plàstica de color gris i una imprimació blanca. Davant la importància de la descoberta, es va replantejar tota l’actuació i es van realitzar diverses cates per determinar l’abast de les pintures. El resultat va ser l’aparició d’un programa iconogràfic de primer ordre: vuit personatges, un a cada secció de la cúpula, que representen les virtuts capitals i teologals amb els seus respectius atributs i envoltades d’angelets. Es va constatar que tota la superfície de la cúpula estava originalment pintada amb motius figuratius i les pèrdues no afectaven més d’un 20% de la superfície pintada.

Aquesta troballa va fer pensar que les dues voltes laterals, actualment decorades amb una pintura plàstica marbrejada, també podien contenir escenes i personatges pintades també per Marià Colomer. Després de fer cates, s’ha constatat que les dues voltes laterals també tenen pintures originals, tot i que amb algunes zones de pèrdues importants.

Totes les fases de restauració del cambril han estat realitzades per l’empresa 'Vicus'. La restauració, que s'ha fet in situ, ha estat finançada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de les 'Subvencions per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble', i el Bisbat de Vic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.