Comunitat de Sant'egidioLa Comunitat de Sant'Egidio va organitzar el passat 5 d’octubre va tenir lloc en “El Born Centre Cultural”, la inauguració del nou curs de l’Escola de Cultura i Idiomes. Aquest va incloure el lliurament de diplomes de molts immigrants que han assolit importants objectius en matèria d’alfabetització i competència lingüística: des de l’alfabetització fins al nivell B1 d’espanyol i català. El curs passat es van inscriure més de 250 estudiants a la seu de l’escola situada a la Casa de l’Amistat i al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs. Van ser molts els "nous europeus" que van participar en la cerimònia i van celebrar els diplomes juntament amb els seus mestres.
L’acte va reprendre el tema de la darrera trobada internacional per la pau de París “IMAGINAR LA PAU”. Xavier Vidal, director de l’escola, va assenyalar que la inauguració del nou curs era una oportunitat per mostrar “com imaginem la pau a l’Escola de Cultura i idiomes”. Jaume Castro va subratllar la importància de “l’aprenentatge de la llengua com a eina de la conversa i el diàleg, fonaments d’una cultura de pau i decisiva per la integració i la convivència”. Com va assenyalar Joan Dueñas, "davant d’un món travessat pels conflictes, la paraula és l’única esperança, perquè la paraula és diàleg enfront de la guerra, és acord enfront de la violència".
Tres alumnes van testimoniar la seva experiència a l’escola. La Sujei estudia català i va haver de sortir de Colòmbia ara fa 10 mesos i va recordar: "Tots busquem un refugi per viure sense por. Poder ajudar els altres que també pateixen ens reconforta i omple el buit que sentim en estar lluny de casa. Així neix una nova família: la gran família de Sant’Egidio amb la qual ara estic aprenent català.". La Yasmine era professora de francès al Marroc. Fa tot just un any que ha arribat del Marroc i assenyala que l’Escola "no només em va obrir la porta per aprendre l’espanyol que necessito per lluitar. També em va obrir la porta d’un món per ajudar gratuïtament els altres, on les diferències d’edat, de cultura, de tradició i sobretot de religió unifiquen una família meravellosa. Aquesta família em va oferir la seguretat, la confiança en mi mateixa i l’optimisme quan vaig patir la discriminació a causa del símbol de la meva religió, pel meu vel".
L'Olorvida va arribar de Filipines fa més d’una dècada, primer va estudiar castellà i ara estudia català: "Quan treballem a les cases com a internes (treballadores residents) no podem gaudir del nostre temps lliure per anar a l’escola, i la major part del nostre temps ens necessiten a la feina. Però aprendre no té límit d’edat. No deixeu mai d’aprendre coses noves, l’única manera de créixer personalment, físicament i moralment. Que no s’acabin les paraules per continuar conversant amb tots vosaltres".
L’acte de graduació va comptar amb la participació d’un nombrós públic, entre professors i algunes famílies dels graduats. Entre les autoritats presents el catedràtic Joan Lluís Pérez Francesc va subratllar que "la pau és una lluita que comença en el cor de cadascú". Sonia Fuertes, Comissionada d’assumptes socials de l’Ajuntament de Barcelona va subratllar "el valor del servei de Sant’Egidio per construir un món millor generant vincles i ajudant a reconèixer-nos i descobrir el que ens uneix".