Pasar al contenido principal
Autories
retaule de Sant Feliu
Fotografia: Bisbat de Sant Feliu.

Saber más

Arxius adjunts
Documento

El proper dissabte 5 d’octubre, a les 20.30 h, a la Plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat, s’estrenarà el Retaule de Sant Llorenç. Més de 480 persones faran possible la representació.  Des de la  delegació de Mitjans de Comunicació del Bisbat de Sant Feliu, s'ha realitzat una entrevista al director gerent de la Fundació Laurentius, Salvador Obiols, per conèixer més detalls de l’estrena del Retaule de Sant Llorenç.

Com va sorgir la idea de representar el retaule de Sant Llorenç a la seu de la nostra diòcesi?

La idea original va començar a gestar-se fa uns quants anys a l’estudi de Joan Torras i Viver. Després de visitar Àustria i conèixer l’auto sacramental del “Jedermann”, a les escales de la Catedral de Salzburg, va comprendre la necessitat de portar a terme una representació que expliqués la nostra història, el sentit del patronatge de Sant Llorenç i la seva vinculació amb la nostra ciutat, així com amb els valors més nobles: la solidaritat, l’esperança, l’estimació i el compromís amb els altres.

La representació s’ha vinculat tant amb la celebració dels 500 anys de la Parròquia com amb els 20 anys de l’inici de la Catedral de Sant Llorenç, com a seu Episcopal amb el nostre bisbe Agustí al capdavant.

Com s’estructura la representació del retaule? Hi haurà músiques adequades als diferents quadres escènics, oi?

El Retaule estarà estructurat en un gran escenari de 28 x 10 metres amb quatre espais que ens transportaran a les diferents escenes. La música és un element clau en l’escenografia, ja que reforça la importància de la representació i del relat que es produeix amb el text de l’obra.

Qui hi participarà? Hi haurà un desplegament important d’actors i actrius, oi?

El repartiment del retaule és molt significatiu, tant per la quantitat d’actors principals, tots ells aficionats que ja han participat en grans representacions al Centre Parroquial a la companya teatral “Enric Borràs”, com per la participació d’una jove actriu de només 11 anys que debuta en aquesta obra representant la Montserrat. També comptarem amb la col·laboració de moltes persones que faran d’extres homes i dones del poble de l’èpica de Sant Llorenç i de les pobreses d’avui, també de les colles de la cultura popular de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. En total, més de 480 persones faran possible la representació del Retaule.

Quin és el missatge que es vol transmetre? Es pot establir un paral·lelisme entre l’època de Sant Llorenç i el context actual?

El missatge central de la representació és clar. Hi ha una semblança important entre l’època del martiri de Sant Llorenç i la realitat de les noves pobreses d’avui dia. A l’època romana, si no eres ciutadà de Roma, no tenies drets, i l’Església ajudava i alimentava aquelles persones excloses. Aquest fet encara ressona avui amb situacions com les dels immigrants, exiliats, refugiats, famílies que tenen dificultats per tirar endavant, persones grans amb problemes per arribar a final de mes, i infants en situació de pobresa. Aquestes són les noves pobreses del nostre temps, que Càritas amb els seus professionals i milers de voluntaris ajuden a fer una societat més junta amb el suport de socis, donants, empreses, comerços amb cor.

Bé, crec que tots som cridats a ser com Sant Llorenç, uns veritables deixebles de Crist.

Tindrà continuïtat? Es preveu que es pugui representar en altres indrets de Catalunya?

És possible que es representi cada 4 o 5 anys per mantenir viu el missatge i el seu valor. Si es fes cada any, potser es desvirtuaria la força del missatge que volem transmetre, centrat en la solidaritat i el sentit de la celebració de la Festa Major, en honor al nostre patró, Sant Llorenç.

Cal fer alguna reserva per assistir-hi?

Per descomptat, tothom hi està convidat a venir. Hi haurà 1.000 cadires a la Plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat, però és probable que hi hagi molta més gent. Per això, recomano arribar-hi d’hora: les cadires s’ocuparan per ordre d’arribada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.