Pasar al contenido principal
catalonia-sacra-patrimoni-fresca-mataro
Fotografia: Catalonia Sacra.

CATALONIA SACRA El nostre viatge d’estiu Patrimoni a la Fresca continua a Mataró, concretament a l’església de Santa Maria, per admirar el conjunt barroc de la capella dels Dolors.  Començat abans de la guerra de Successió i finalitzat dues dècades més tard, el conjunt dels Dolors de l’església de Santa Maria de Mataró és un dels millors espais conservats de l’art barroc a Catalunya.

La iniciativa de promoure un espai dedicat al culte a la Mare de Déu dels Dolors sorgí de la Congregació dels Servents de Maria. El 4 de gener de 1694 s’adquirí un tros de terra adjacent al temple de Santa Maria per a erigir-hi una capella amb  cripta, sagristia i sala de juntes i el 1697 es féu efectiva la compra. El 17 d’agost de 1698 es col·locà la primera pedra i el 16 de maig de 1708 es beneí l’acabament de l’obra arquitectònica.

La decoració pictòrica del conjunt degué iniciar-se el 1708, per la sala de Juntes que explicarem quan hi hàgim pujat. En aquest espai primigeni el pintor Joan Gallart, que era congregant dels Dolors, hi pintà els grans plafons de l’Assumpta i dels Àngels músics. Gallart, però, morí en el setge borbònic a la ciutat de Barcelona el 1714 i el conjunt restà inconclús. 

Passada la guerra, i una vegada la Congregació es recuperà de les penúries humanes i econòmiques, s’encarregà la prossecució de la decoració del conjunt a Antoni Viladomat, el més notable dels pintors del barroc català. 

A la fi de la dècada dels anys vint del segle XVIII, Antoni Viladomat s’havia guanyat un enorme prestigi com a pintor de temàtiques religioses i comptava amb un taller amb capacitat per assumir grans encàrrecs. 

És probable, doncs, que pels volts de 1727 es desplacés a Mataró per completar-hi les pintures murals –on aplicà els seus coneixements de perspectiva-, els grans quadres amb escenes del Viacrucis i les restants pintures del retaule i de la sala de Juntes, a banda de treballar per a altres espais de la mateixa església i de la ciutat.

El juliol de l'any 2015 es va iniciar la restauració de les pintures murals de Viladomat (neteja de la brutícia que cobria les pintures, eliminació de repintades posteriors a l'original i fixació i consolidació de la capa de pintura i la del suport de guix) i també es va renovar la il·luminació de l'espai. Les obres de restauració es van inaugurar el juliol de 2016.

(Text: Francesc Miralpeix i Vilamala)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.