Pasar al contenido principal
FIOM
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Basílica de Santa Maria
Adreça (carrer i número)
Abadia de Montserrat
Municipi
Montserrat
Nom de l'entitat organitzadora
Abadia de Montserrat
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

El Classicisme. Un nou llenguatge, concert d'orgue a Montserrat

Festival Internacional d’Orgue 2024

L’edició d’enguany donarà el tret de sortida amb el classicisme com a tema central, farà un recorregut per l’obra de Gabriel Fauré, presentarà les sonoritats de l’organista Christian Alejandro i conclourà amb un homenatge al llegendari trompetista Gottfried Reiche.

Primer concert

El primer concert del FIOM 2024 (Festival Internacional d’Orgue de Montserrat Abat Cassià M. Just In Memoriam) se celebrarà el dissabte 29 de juny, a les 21 h, a la basílica de Santa Maria de Montserrat, amb entrada lliure. L’organista Guido Iotti encetarà el festival amb un repertori que disposarà de l’acompanyament de la prestigiosa Orquestra Barroca Catalana i el violí de Manfredo Kraemer, el qual resultarà el director del concert.

Les obres escollides per Kraemer pertanyen estrictament al s. XVIII en la seva totalitat. El director actualment és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i és convidat regularment per universitats d’arreu del món.

L’actuació també comptarà amb l’Orquestra Barroca Catalana, nascuda l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII. Els seus músics són especialitzats en interpretació històrica. El repertori interpretat, tant instrumental com operístic i religiós és extens. L’orquestra ha recuperat obres de Domènech Tarradelles, Francesc Valls, Ferran Sor i Vicent Martín i Soler, entre d’altres.

Guido Iotti va néixer a la ciutat de Gènova i l’any 1982 va obtenir el Títol Superior d’Orgue, de composició organística al conservatori Superior de Música “N.Paganini”, escola on tres anys més tard es graduaria en Clavicèmbal. Àustria, França, Suïssa i Alemanya han estat alguns dels escenaris que han acollit els seus concerts, i, tanmateix, ha actuat i ofert conferències a Amèrica. Des de l’any 2002 és professor de repertori instrumental específic d’orgue a l’ESMUC.

Programa

Dissabte 29 de juny de 2024, 21.00h

CONCERT D’ORGUE I ORQUESTRA

El Classicisme. Un nou llenguatge

ORQUESTRA BARROCA CATALANA

  • Guido IOTTI, orgue
  • Manfredo KRAEMER, violí i direcció

 

Dissabte 27 de juliol de 2024, 21.00h

CONCERT DE CANT CORAL I ORGUE

Gabriel Fauré (1845-1924) i la seva època

CORAL CANTIGA

  • Álvaro METZGER, orgue
  • Eva MARTÍNEZ i Montserrat MENESES, direcció

 

Dissabte 3 d’agost de 2024, 21.00h

CONCERT D’ORGUE SOL

Sonoritats transcrites

  • Christian Alejandro ALMADA, organista titular de la Basílica Major de Sant Pau Extramurs de Roma (Itàlia)

 

Dissabte 17 d’agost de 2024, 21.00h

CONCERT D’INSTRUMENTS DE VENT METALL I FUSTA AMB ORGUE

Gottfried Reiche (1667-1734). Homenatge al llegendari trompetista de J.S.Bach

THE DELIGHTFUL POCKET COMPANY XL

 

Programa del Festival

Entrada lliure.

El concerts es podran escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio (https://abadiamontserrat.cat/radio) i veure a través de les TV de La Xarxa (TV locals de Catalunya).