Pasar al contenido principal
Autories
Parlament Europeu

CR Els bisbes catòlics, ortodoxos i protestants europeus demanen, amb motiu de les eleccions europees d’aquest proper diumenge, “reconèixer els valors cristians com a fonament principal del projecte europeu, lluitar contra la instrumentalització dels valors cristians per interessos polítics, i promoure els valors cristians en els programes i campanyes polítiques preelectorals”. Ho han fet en un missatge públic titulat Europa, sigues tu mateixa.

“Europa, sigues tu mateixa!”: Eleccions europees 2024

Un missatge per a les institucions europees, els candidats al Parlament Europeu i els partits polítics

“Els signants d’aquesta Declaració observen amb preocupació les conseqüències de la successió de crisis econòmiques, migratòries, sanitàries i energètiques a Europa i al món, així com les devastadores guerres que ens envolten.

Aquests desafiaments van acompanyats d’una crisi de valors més àmplia a l’espai europeu, que qüestiona els principis i les institucions democràtiques. Els ciutadans europeus també han esdevingut més conscients de la dificultat perquè els centres europeus de presa de decisions responguin eficaçment a aquesta realitat.

Com a actors intel·lectuals, religiosos i polítics, cadascun de nosaltres, partidaris de la visió de la Unió Europea, ens sentim cridats a contribuir a una redefinició del marc de prioritats per a un futur sostenible per a Europa.

És de vital importància el concepte de democràcia participativa i també la garantia d’una participació tan àmplia com sigui possible dels ciutadans en el procés de presa de decisions i en la gestió dels assumptes europeus.

Durant la Conferència sobre el Futur d’Europa, hem notat clarament que gran part dels ciutadans, que miren amb confiança el futur europeu a través del prisma dels valors cristians, ara se senten marginats perquè no tenen l’oportunitat d’expressar les seves posicions i opinions de manera autònoma i per separat.

També notem l’exclusió de qualsevol referència apropiada als valors cristians en textos importants de la UE. És manifest que es desatén la importància de la tradició cristiana com a mitjà d’origen dels valors a les normes europees actuals.

Precisament en aquest període preelectoral, nosaltres expressem, com a cristians, la nostra voluntat d’establir un diàleg polític substancial i allò que també seria una oportunitat per significar el nostre ferm compromís amb els valors, les institucions europees i el cabal de la UE.

Observem que, malgrat el fet que valors que alguna vegada es van considerar obvis, com la pau, l’estabilitat i la prosperitat, i l’imperi de la llei en lloc de l’imperi del poder, ara són trepitjats. La inseguretat i la por dominen gran part de les opinions dels ciutadans sobre el futur d’Europa i del món.

La por impulsa alguns a buscar solucions i suport espiritual en una versió objectivada i instrumentalitzada de la tradició, de vegades disfressada com a “valors tradicionals”. En aquests casos, els conceptes de “pàtria” i “religió” s’utilitzen com a armes, i figures històriques dubtoses es converteixen en herois. Tot això té lloc en un espai públic dividit, caracteritzat cada cop més per la polarització i influenciat per la desinformació difosa a les xarxes socials digitals. Això enfosqueix el diàleg i menysté la moderada recepció de l’opinió dels experts i el desacord respectuós, així com els principis de les societats democràtiques.

Sovint notem que hi ha monòlegs paral·lels, així com el desenvolupament de grups comunitaris tancats en què es creen i divulguen opinions i contraarguments sense pensament crític. En aquest entorn, i atès el període preelectoral, creiem que els líders europeus i les faccions polítiques estan cridats a reformular les narratives basant-se en les tendències a llarg termini que caracteritzen el procés d’integració europea.

Els valors cristians, compartits per una gran part dels ciutadans europeus, poden garantir un enfocament segur envers els canvis i reptes que enfrontem. Seria útil, fins i tot essencial, que les faccions europees tinguin en compte els valors cristians a la política europea, en particular pel que fa a qüestions crucials i en un panorama polític en què els ciutadans se senten preocupats per les normes inestables i en transformació.

Per això, manifestem el nostre compromís de treballar plegats, de manera dinàmica i inclusiva, per promoure una agenda europea positiva que s’inspiri en els valors cristians. Amb aquesta finalitat, fem una crida a enfortir i concretar el diàleg obert i regular amb les esglésies, com està previst al Tractat de Lisboa.

Fem una crida als grups polítics de les institucions europees, als partits polítics i als candidats al Parlament Europeu per a:

  1. Reconèixer els valors cristians com a fonament principal del projecte europeu, aplicant de manera més àmplia l’apartat 3 de l’article 17 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, sobre el diàleg obert, transparent i regular amb les esglésies i les associacions religioses;
  2. Lluitar contra la instrumentalització dels valors cristians per interessos polítics i des de la perspectiva de discursos etnoracials;
  3. Promoure els valors cristians en els programes i campanyes polítiques preelectorals.

Comissió d’Episcopats de la Unió Europea (COMECE, Bisbes catòlics)

Conferència d’Esglésies Europees

Assemblea Interparlamentària de l’Ortodòxia

Junts per Europa (Together for Europe)”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.