Pasar al contenido principal
equitat-genere-2
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR “Fomentar la no-discriminació i la igualtat d’oportunitats en l’àmbit de la pràctica religiosa, i especialment en els espais institucionals i de lideratge. També estimular la creació d’estructures d’organització horitzontals que fomentin la participació de les dones”. Aquesta és una de les bones pràctiques amb el que es tanca el nou document del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya sobre 'Tradicions religioses i equitat de gènere'.

És el setè document del Consell que ha estat presentat aquest dilluns a la tarda en un acte al Palau de la Generalitat amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. “Les creences religioses no han de ser un escull per les dones”, ha explicat la consellera. En la presentació ha destacat com les tradicions religioses a Catalunya han ajudat a “preservar el tresor de la tolerància” i “sempre s’han mostrat obertes a la societat”. Per Vilagrà, aquest document és una contribució més que permet “amb l’entesa, el diàleg i la col·laboració mútua poder construir un país millor per a tothom”.

La vicepresidenta Vilagrà ha avalat així aquest document i el treball de diàleg del Consell Assessor format per quinze membres de diverses confessions religioses o experts en el tema. La redacció del text ha estat encapçalat per la sociòloga Mar Griera, que n’ha presentat els continguts.

“Qualsevol tradició espiritual hauria d’incloure la perspectiva de gènere”

El text descriu com la majoria de les tradicions religioses s’han desenvolupat en un entorn cultural que menystenia el paper de dona, mentre que les dones han estat habitualment les principals transmissores de les creences. Això ha portat a situacions en què “les dones mostren taxes més altes d’adscripció religiosa”, però, per contra, “les dones sovint tenen vetades la seva participació en les estructures de poder de les institucions religioses”.

Les onze bones pràctiques en l’àmbit de la igualtat de gènere que promou el document vol contribuir a trencar aquesta dinàmica: “Hi ha la possibilitat de canviar-ho”. La proposta del text és que “qualsevol tradició espiritual hauria d’incloure la perspectiva de gènere”. I, sobretot, que “en cap cas les institucions religioses siguin còmplices de les violències contra les dones”.

El president del Consell Assessor, el filòsof Francesc Torralba, ha emmarcat el document en el treball fet per aquest organisme des de 2011 i que ha partit de “posicions i actituds no sempre unànimes” però sempre amb voluntat de consens. Segons Torralba, aquest treball voluntari dels membres del Consell vol “posar de manifest que és possible arribar a acords” entre persones de diverses tradicions i pensaments. Altres documents del Consell fruit d’aquest consens s’han focalitzat en les tradicions religioses com a constructores de pau, d’acollida, de responsabilitat vers el medi ambient o “per subratllar la seva gran aportació social”.

En l’acte també ha intervingut el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, que ha convidat les confessions religioses a fer “un esforç de reflexió” sobre aquest tema i confrontar-se amb les bones pràctiques que proposa el document.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.